‘Topper in de dop’ wil na zege naar de Spelen

Niet Anky van Grunsven maar Adelinde Cornelissen won zaterdag het NK dressuur in Eindhoven.

„Ik ben niet verbaasd over haar progressie.”

In het programmaboekje van het Nederlands kampioenschap dressuur staat ze niet vermeld onder het kopje ‘kanshebbers’. Want toen het lijstje gedrukt werd, ging iedereen er nog vanuit dat alle topcombinaties zouden aantreden op het hippisch concours in Eindhoven.

Maar toen Anky van Grunsven besloot Salinero thuis te laten, en Imke Schellekens-Bartels en Laurens van Lieren afzegden voor het kampioenschap om hun paarden Hunter Douglas Sunrise en Hexagon’s Ollright rust te gunnen, concludeerde Adelinde Cornelissen dat ze een kans maakte op de titel. Bij Indoor Brabant werd de amazone tenslotte ook eerste bij de Grand Prix en tweede bij de Grand Prix Spécial – Van Grunsven in beide rubrieken achter zich latend.

Haar inschatting bleek te kloppen. Want hoewel Van Grunsven het Nederlands kampioenschap zaterdag in theorie had kunnen winnen – ze moest in de kür op muziek minimaal 81,773 procent halen om Cornelissen voor te blijven – stond nog voordat IPS Painted Black de ring had betreden vast dat dat een moeilijke opgave zou gaan worden. De 11-jarige hengst verzette zich langdurig in het dressuurstadion aan de Karpendonkse Plas. En de uitdrukking op het gezicht van de titelverdedigster verraadde grote onzekerheid.

Cornelissen had daarentegen nergens last van. De 28-jarige amazone uit Beilen zette een sterke kür neer op vrolijke Zuid-Amerikaanse muziek. Net als in haar vorige twee optredens in Eindhoven werd hier en daar een pas gemist, maar met een eindscore van 78,700 verwees ze zowel Van Grunsven (78,650) als Hans Peter Minderhoud (78,850) naar een lagere podiumplaats. „Ik wil naar Hongkong”, zei ze na afloop zelfbewust.

Haar enthousiasme werd getemperd door teammanager Mariëtte Sanders, die onderstreepte dat ‘Eindhoven’ geen observatiewedstrijd is voor de Olympische Spelen. De equipe voor Hongkong wordt samengesteld op basis van de prestaties bij Outdoor Gelderland en het CHIO in Rotterdam. Maar dat nam volgens bondstrainer Sjef Janssen niet weg dat Cornelissen met ruin Parzival een stap in de goede richting had gezet. „Een topper in de dop”, noemde hij haar voor de NOS-camera’s. Zijn keuze voor een derde ruiter – de olympische afvaardiging van Van Grunsven en Schellekens-Bartels staat min of meer vast – wordt steeds moeilijker.

Ook Van Grunsven was zaterdag lovend over de amazone die in maart haar baan als lerares Engels opgaf om zich volledig op de Olympische Spelen te kunnen richten. „Ik ben niet verbaasd over de progressie die Adelinde de afgelopen maanden heeft geboekt”, zei Van Grunsven. „In maart was ik met Painted Black nog sterker tijdens de Indoor kampioenschappen, maar Adelinde heeft een mooi paard tot haar beschikking en heeft de stijgende lijn goed te pakken.”

Jurylid Jan Peeters toonde zich tevreden over de ontknoping in Eindhoven. Dat een aantal sterke combinaties ontbraken was spijtig. „Maar aan de andere kant werd het daardoor een open kampioenschap, waarin de sterkste heeft gewonnen.”

    • Danielle Pinedo