Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van een enquête onder jongeren naar de beleving van 5 mei, Bevrijdingsdag. Ook een reportage van één van de dertien bevrijdingsfestivals, het festival in Den Bosch. Verder aandacht voor de eigendomsrechten van bodemschatten van vergane schepen die vaak na eeuwen boven water worden gebracht. Is het cultureel erfgoed of moet er een financiële overeenkomst worden getroffen met degene die de schatten heeft ontdekt? Ned.1, 18.00-18.45u.

NOS Bevrijdingsdag 2008. Programma rondom de nationale viering van de bevrijding. Eerst aandacht voor de feestelijkheden in Rotterdam, waar premier Balkenende het bevrijdingsvuur ontsteekt. Om 21.00u is rechtstreeks het 5-meiconcert op de Amstel te volgen, de traditionele afsluiting van Bevrijdingsdag, verzorgd door het Codarts Symfonie Orkest, het studentenorkest van het Rotterdams Conservatorium. Het concert begint, traditiegetrouw, met de Intrada uit de opera L’Orfeo van Claudio Monteverdi. Verder zijn stukken van onder meer Mozart en Grieg te horen. Ook het Lied van de Vrijheid, dat in 2005 op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gecomponeerd door Thé Lau, staat op het programma. Na de Tango van Sjostakovitsj speelt het orkest stukken van modern-klassieke componisten als Bernstein en Gershwin. Het concert wordt zoals elk jaar afgesloten met het nummer We’ll meet again. Ned.2, 20.30-22.15u

Nova. Reportage over twee Palestijnse vrienden, die eerder werden gefilmd, in 1993 als veertienjarige stenengooiers. In 2000 wilde Jafar als martelaar de Palestijnse zaak dienen, zijn vriend Mohammed werd liever arts. Hoe gaat het nu met de twee inmiddels 28-jarige vrienden? Verder een reportage uit Gary, Indiana over de Amerikaanse voorverkiezingen. Ned. 2, 22.25-22.55u.

Informatief

Radar. Slot van van een tweeluik over de macht van de farmaceutische industrie, die elk jaar 1,3 miljard euro investeert om consumenten aan de pillen te krijgen. Bij de introductie van nieuwe medicijnen worden marketingtechnieken ingezet zoals gesponsorde onderzoeken, ‘wetenschappelijke’ artikelen en het inzetten van ‘medical opinion leaders’. Speciale aandacht voor de methoden die de farmaceutische industrie gebruikt om huisartsen te bewegen hun medicijnen te verkopen. Nooit eerder vertoond beeldmateriaal laat zien hoe het voorschrijfbeleid van huisartsen wordt beïnvloed. Ned.1, 20.30-21.15u.

Ladies first. Laatste aflevering van een serie portretten over heel verschillende vrouwen. In Palestijnse gebieden: Evelyn wordt onder meer een beeld gegeven over de manier waarop Palestijnen bij de grensovergangen in de Gazastrook worden behandeld en wordt de moeder van een zelfmoordterrorist opgezocht. België 1 (Eèn), 20.40-21.25u.

Document. 09:11 ZULU. Documentaire toont de verrichtingen van de Nederlandse commando’s en hun dilemma’s in Uruzgan: door de dagelijkse strijd tegen de Talibaan komen zij nauwelijks toe aan hun eigenlijke taak: de wederopbouw van de regio. Filmmaker Vik Franke kreeg toegang tot de commando’s die in deze regio zijn gelegerd. Na meer dan twee jaar voorbereiding trok hij twee maanden lang ‘embedded’ met hen op om zijn persoonlijk verslag te doen van hun eigen verhaal. De camera volgt de commando’s tijdens ‘intell-meetings’ in Kamp Holland, op patrouille door dorpen en tijdens een inval in een nederzetting op jacht naar Talibaan-strijders. Herhaling 2007. Ned.2, 23.05-0.15u.

Am I normal? Britse serie over ziektes van de moderne tijd. Het laatste, vierde, deel gaat over seks. Psychologe Tanya Byron vraagt zich af waarom bepaalde seksuele activiteiten eigenaardig worden gevonden, maar niet veroordeeld, terwijl andere handelingen worden veroordeeld als gevaarlijk en weerzinwekkend. Met o.a. een gesprek met een man die meer dan 5000 sekspartners heeft gehad. BBC 2, 22.00-23.00u.

Meet the immigrants. In de Engelse stad Bournemouth is een van de twaalf inwoners Pools. Monica Liminovitch is naar Engeland gekomen om ouderen te verzorgen. Houdt ze het vol, zonder haar vrienden en familie uit Polen? BBC 1, 23.35-0.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Documentairemaker Kees Vlaanderen heeft een portret gemaakt van Nico Bodemeijer, de destijds zestienjarige jongen die in 1983 de Antilliaanse Kerwin Duinmeijer neerstak. Ook de broer van Kerwin, Purly Lucas, is aanwezig. Verder het Sirene Orkest dat niet alleen op sirenes speelt, maar ook op lawaaimachines. Presentator Matthijs van Nieuwkerk krijgt hulp van tafelheer Jort Kelder. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Ex-schaatster Barbara de Loor vertelt over het leven na haar schaatscarrière en over haar boek Lekker! Leven, eten en bewegen met Barbara de Loor. De Marokkaans-Nederlandse schrijver Hans Sahar ontving in 1995 veel lof voor zijn werk. Hij vertelt hoe het hem verder is vergaan als schrijver en licht zijn nieuwe boek De gebroeders Boetkaboet toe. Ned.1, 23.00-23-55u.

documentaire

Expo 58 en de gouden jaren: All the young dudes. Laatste deel van een vierdelige reeks over de periode 1958-1973 naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Expo 58 gaat vooral over jongerencultuur en -muziek. Ned.2, 22.50-23.40u.

sport

Snooker. Rechtstreeks verslag van de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield tussen Ronnie O’Sullivan en Ali Carter. BBC 2, 21.00-0.00u.