Talibaan `te lang` naakt in de kou gezet

rotterdam. Nederlandse militairen hebben drie gevangenen in Uruzgan op 17 januari 2007 naakt in regen en kou laten staan. Een jurist op Kamp Holland heeft daarna ingegrepen omdat hij vond dat een van hen te lang buiten stond. Bij deze gevangene werd ”verhoogde hartslag” geconstateerd, aldus een onderzoeksrapport. Dat blijkt uit stukken die NRC op grond van de Wet openbaarheid bestuur in bezit heeft. Na het incident zijn de regels aangepast. De situatie ”heeft niet geleid tot ziekte of tot levensgevaar voor de detainee”, schreef de toenmalige commandant der strijdkrachten Dick Berlijn in een brief aan de minister van Defensie. Vorige week bleek al dat Afghaanse gevangenen hebben gezegd dat ze, na door Nederlandse militairen te zijn overgedragen aan de Afghaanse geheime dienst, geslagen zijn.

Lees meer over Uruzgan: nrc.nl/uruzgan