Schedel in tombe is niet van Schiller

berlijn, 5 mei. Geen van de drie schedels in de tombe van Schiller in Weimar is van de Duitse schrijver. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de regionale zender MDR en de Klassik Stiftung Weimar. Na zijn dood in 1802 werd Friedrich von Schiller bijgezet in een mausoleum met belangrijke stadgenoten, met wie zijn restanten vermengd raakten. Toen hij in 1827 een eigen rustplaats kreeg, koos de burgemeester de grootste schedel en een daarbij passend geraamte als die van Schiller. Ook het geraamte blijkt niet van hem. Evenmin als de twee schedels die latere deskundigen aanwezen als de juiste. Het graf van Schiller, die naast Goethe ligt, trekt jaarlijks 60.000 bezoekers. De voorzitter van de Klassik Stiftung, die Schillers archief beheert, is blij met de verkregen duidelijkheid.