op nrcnext.nl

Cover cd PlantLife

Vandaag in het nieuws

Het is vandaag Bevrijdingsdag (zie pagina 26 voor activiteiten) Vandaag gaan 1,38 miljoen kaartjes in de verkoop voor de Olympische Spelen in Peking Twintig christelijke, joodse en islamitische leiders zijn in Brussel op bezoek bij de Europese Commissie In Bolivia wordt de uitslag van het referendum verwacht over een nieuwe grondwet Tachtigste verjaardag van de president van Egypte, Hosni Mubarak. Oppositiepartijen hebben aangekondigd dit heuglijke feit aan te grijpen voor demonstraties, onder andere tegen de stijgende voedselprijzen.

Cd van de week

Plantlife - Time Traveller

Vier van de vijf ballen voor deze cd, vindt recensent Saul van Stapele. „Kreunende funkzang over vooral de zonnige kant van het leven, beroerde staccato akkoorden en een prettig dominante rol voor dikke rollende baslijnen.” Van Stapele is ook gecharmeerd door de kitscherige orgeldeuntjes en de bombastische gitaarsolo’s. „Het spannendste nummer op dit tweede album is het hitsige Take It Off, elektrofunk uit de jaren tachtig met een gillende synthesizer.” Maar de nummers kunnen ook weleens eentonig worden, schrijft Van Stapele.

Luister en oordeel zelf via nrcnext.nl/muziek

Vandaag in de weblogs

Berlijn en Luanda

‘Luanda 2008 doet denken aan Berlijn in de jaren negentig. Het is één grote bouwput en over tien jaar zal deze stad onherkenbaar zijn veranderd’, schrijft Femke van Zeijl in haar laatste bijdrage uit Angola. Over een maand is ze terug op nrcnext.nl. Dan kijkt ze hoe het met de verstedelijking in Maputo, Mozambique gaat.

Lees het blog van Femke op nrcnext.nl/citylife

Met de auto door Kabul

In Afghanistan hanteren militairen achter het stuur maar één regel: „Drive it like you stole it” – en dat is niet uit bravoure, maar uit voorzorg, schrijft Juurd Eijsvoogel op zijn wereldblog. Juurd citeert een Amerikaanse Master Sergeant die vertelt hoe hij als chauffeur door een stad als Kabul navigeert. Zo snel mogelijk rijden, zo min mogelijk stoppen en toeteren alsof de straat van jou is. Ontwijk ander verkeer, want iedere auto is een potentiële bom. Ondertussen probeert de militair met telefoon en e-mail familiezaken thuis te regelen.

Lees het wereldblog of dat van de Amerikaanse militair via nrc.nl/wereld