Ongewenste e-mail bestaat dertig jaar

Rotterdam. Spam bestond afgelopen zaterdag precies dertig jaar. Het eerste ongewenste e-mailbericht werd op 3 mei 1978 naar 400 mailadressen verstuurd. Het bericht was van toenmalig computerbedrijf DEC, nu onderdeel van HP. Marketingmedewerker Gary Thuerk verzon een aankondiging van een `open huis`. Aanleiding was een nieuwe computer die op de markt kwam. Iedereen in het westen van de Verenigde Staten met Arpanet, de voorloper van internet (400 mensen), kreeg de mail. Nu, dertig jaar later is spam uitgegroeid tot een grote ondergrondse industrie. Met ruim 100 miljoen e-mails per dag, beslaat spam meer dan tachtig procent van het totale e-mailverkeer. Uit gegevens van de FBI blijkt dat 75 procent van de mensen die via internet is opgelicht, met spam is benaderd. In 2007 streken criminelen zo ruim 155 miljoen euro op.

Lees het allereerste spambericht ooit via nrcnext.nl/links