Obstakels bij hemels vergezicht

Zevenkampster Karin Ruckstuhl vraagt zich af of zij tijdig van haar rugblessures is hersteld voor de Spelen.

„We moeten niet trekken aan een dood paard.”

Deelnemers aan de Ter Speckebokaal in Lisse. Foto Bas Czerwinski 03-05-2008, Lisse. Ter Specke Bokaal, atleten in actie. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

De olympische hemel leek zich te openen voor Karin Ruckstuhl en een vijftal collega-zevenkampsters, toen Carolina Klüft eind vorig jaar bekendmaakte dat zij bij de Spelen in Peking zal ontbreken op de meerkamp. De Zweedse domineerde die zware atletiekdiscipline sinds 2002 zodanig, dat de concurrentie niet anders restte dan de kruimels op te rapen. Maar uitgerekend nu Ruckstuhl uitzicht op een gouden medaille wordt geboden, ligt een tussenwervelschijf in haar rug dwars. Zozeer dat ze serieus moet vrezen voor deelname aan de Olympische Spelen.

Natuurlijk, zo lang afzegging niet definitief is, houdt Ruckstuhl hoop. Maar de ondertoon van haar uitleg, zaterdag bij wedstrijden om de Ter Speckebokaal in Lisse, doet het ergste voor de atlete vrezen. En haar trainer Ronald Vetter was nog somberder: „Als je schouder geblesseerd is, kun je nog honderd andere dingen doen. Bij een voetblessure wel dertig. Als een schakel in de ketting rust nodig heeft, ga je de rest van de ketting sterker maken, dat is het mooie aan de meerkamp. Maar als een blessure de kern aantast, houdt het op.”

Ruckstuhl vertelt dat haar rug vorig najaar voor het eerst opspeelde. „Uit onderzoek bleek dat ik door de geometrie van mijn lichaam een holle rug heb. Doordat het heiligbeen iets ‘horizontaler’ ligt dan bij de meeste mensen, krijgt de op een na laagste tussenwervel meer dan gebruikelijk op zijn donder. En daar heb ik vooral last van bij het hordelopen en verspringen, onderdelen waarop ik mijn benen moet strekken.”

Zowel Ruckstuhl als Vetter schrijft de oorzaak van de blessure toe aan de zware trainingen. De trainer: „Ze is jaren geleden eens door haar rug gegaan. Door goed te trainen verdwenen de klachten. Maar door de extra belasting van de laatste maanden openbaarde die zwakke plek zich opnieuw. De pijn is weliswaar met cortisonen (steroïdhormoon, red.) onderdrukt, maar dat kun je door de bijwerkingen hooguit drie keer doen.”

De atlete en haar trainer hebben hun hoop gevestigd op sportarts Peter Vergouwen, met wie ze morgen een hersteltraject gaan uitstippelen. Ruckstuhl: „Wil ik bij de Olympische Spelen goed kunnen presteren, dan moet ik eind deze maand normaal kunnen trainen. Dan heb ik de maand juni nog voor specifieke training en de maand juli voor wedstrijden. Die tijd reikt om in Peking in topvorm te zijn. Maar dan moet er niets tussenkomen.”

Vetter deelt die mening, maar stelt strikte eisen aan het tijdspad. „Karin moet echt binnen een maand de training volledig kunnen oppakken. Als dat niet lukt, moet je reëel zijn. Dan wordt het trekken aan een dood paard. Ze wil niet als toerist naar Peking. Ze moet wel haar topniveau kunnen etaleren. En dat is een score van 6.400 punten of meer. Minder heeft geen zin.”

Complicerende factor voor Ruckstuhl is dat ze formeel nog vormbehoud voor de Spelen (5.800 punten) moet tonen en dat op de meerkamp in Nederland sprake is van moordende concurrentie. De nummer twee van de Europese kampioenschappen in 2006 heeft de Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis – dé wedstrijd voor alle meerkampers – al moeten schrappen. Ruckstuhl had daar vormbehoud willen tonen, maar die wedstrijd, eind mei, komt te vroeg. Ruckstuhl richt zich nu op de Europa Cup meerkamp, die 28 en 29 juni in Hengelo wordt gehouden. Dat brengt risico’s met zich mee, want de atletiekunie heeft met de vijf meerkampsters die kans maken op de Spelen afgesproken, dat 30 juni de deadline voor kwalificatie is.

Naast Ruckstuhl komen ook Jolanda Keizer, Laurien Hoos, Yvonne Wisse en Bregje Crolla in aanmerking voor de drie beschikbare plaatsen bij de Olympische Spelen. Ruckstuhl, Keizer en Hoos zijn al genomineerd, omdat ze aan de limiet van 6.159 punten hebben voldaan. Zij hoeven alleen nog vormbehoud te tonen. Hoos, Wisse en Keizer hopen zich komend weekeinde te kwalificeren voor Peking, de eerste twee in het Italiaanse Desenzano en Keizer bij de NK meerkamp in Sittard. Mochten er zich op 30 juni meer dan drie zevenkampsters hebben geplaatst voor ‘Peking’, dan wordt het drietal met de hoogste scores afgevaardigd.

    • Henk Stouwdam