Microsoft ziet af van overname van Yahoo

Microsoft heeft zijn bod op het Amerikaanse zoek- en advertentiebedrijf Yahoo ingetrokken. Daarmee is de poging van ’s werelds grootste software-ontwikkelaar om met Yahoo de macht te breken van hun beider concurrent Google, mislukt.

Begin april gaf Microsoft-topman Steve Ballmer Yahoo drie weken de tijd om vriendschappelijke onderhandelingen te beginnen. Hij dreigde een vijandelijk bod direct aan Yahoo’s aandeelhouders voor te leggen.

Het ultimatum liep vorig weekend af, maar Microsoft besloot verder te onderhandelen. In een gesprek tussen Ballmer en Yahoo’s topman Jerry Yang ging het bod met 5 miljard dollar (ruim 3,2 miljard euro) omhoog tot 47,5 miljard dollar. Dat is 33 dollar per aandeel. De top van Yahoo is echter niet tevreden met minder dan 37 dollar per aandeel.

Analisten op Wall Street verwachtten dat het aandeel van Yahoo, dat vrijdag nog 28,67 dollar waard was, vandaag 5 tot 8 dollar zou dalen. Sinds Microsoft het eerste bod uitbracht, nu drie maanden geleden, is de koers van Yahoo met 49 procent gestegen.

Microsoft kan het bod ook uit strategische overwegingen hebben ingetrokken. Het is goed mogelijk dat de aandelen van Yahoo zo ver dalen dat het bedrijf geen andere keuze meer heeft dan onderhandelen met Microsoft.

In een verklaring na het bekendmaken van de beslissing schreef Ballmer dat hij het bod had ingetrokken in het belang van zijn aandeelhouders en werknemers. In een brief aan Yahoo-topman Yang liet hij weten geen heil te zien in een vijandig bod.

„Uit onze gesprekken hebben wij kunnen concluderen dat u stappen zult ondernemen die Yahoo onaantrekkelijk maken voor een overname door Microsoft”, schrijft Ballmer. Hij doelde vooral op de onderhandelingen die Yahoo intussen met Google voert over eventuele samenwerking op de online-advertentiemarkt.

Sinds het bod van Microsoft praat Yahoo met concurrenten in de hoop Microsofts bod op te drijven. Microsoft wil Yahoo juist overnemen om een betere concurrentiepositie te krijgen op de online-advertentiemarkt ten opzichte van koploper Google.

Voor Yahoo was de hoogte van het bod niet het enige struikelblok. Volgens ingewijden is Yahoo bang dat een overname wordt tegengehouden op grond van mededingingsregels. Yahoo praat ook met AOL, de internetafdeling van Time Warner, en de netwerksite Myspace van News Corp. „Nu de afleiding van Microsofts voorstel achter ons ligt, kunnen wij ons volledig concentreren op de belangrijkste transitie in onze geschiedenis”, zei Yang afgelopen weekend.

Lees meer over het bod op Yahoo op nrc.nl/yahoo