Margarita herstelt band met Beatrix

Prinses Margarita (35), de oudste dochter van prinses Irene en prins Carlos Hugo, is zaterdag in Maarsbergen getrouwd met Tjalling ten Cate (32), jurist bij De Nederlandsche Bank. De bruiloft werd bijgewoond door familie, onder wie koningin Beatrix – de peettante van Margarita –, en goede vrienden.

De verhoudingen binnen de koninklijke familie lijken daarmee hersteld. Bij Margarita’s eerste huwelijk, met de econoom Edwin de Roy van Zuydewijn, in 2001, was koningin Beatrix niet aanwezig. Van het Koninklijk Huis woonden alleen Constantijn, Laurentien en Pieter Christiaan die bruiloft in het Franse Auch bij – Pieter Christiaan is inmiddels geen lid meer van het Koninklijk Huis. Margarita’s vader Carlos Hugo kwam toen niet, omdat hij ernstige bezwaren tegen het huwelijk zou hebben.

Margarita en De Roy van Zuydewijn zochten in 2003 de publiciteit met beschuldigingen over aantasting van hun privacy. De directeur van het Kabinet der Koningin had buiten medeweten van welke minister dan ook een veiligheidsonderzoek laten instellen naar De Roy van Zuydewijn. Premier Balkenende besloot daarop dat het Kabinet der Koningin „niet onafhankelijk, maar wel eigenstandig” moest zijn. De minister-president draagt sindsdien de ministeriële verantwoordelijkheid voor het Kabinet der Koningin.

In 2004 betuigde prinses Margarita spijt van het naar eigen zeggen „onnodig kwetsen” van de familie. In 2006 scheidde zij.