Machtsgreep van topper in de dop

Met Adelinde Cornelissen kreeg het NK dressuur in Eindhoven zaterdag een nieuwe kampioen. „Ik wil naar Hongkong”, klonk het na afloop van de prijsuitreiking zelfbewust.

In het programmaboekje van het Nederlands kampioenschap dressuur staat ze niet vermeld onder het kopje ‘kanshebbers’. Want toen het lijstje gedrukt werd, ging iedereen er nog vanuit dat alle topcombinaties zouden starten op het hippisch concours in Eindhoven.

Maar toen Anky van Grunsven besloot Salinero thuis te laten, en Imke Schellekens-Bartels en Laurens van Lieren afzegden voor het kampioenschap om hun paarden Hunter Douglas Sunrise en Hexagon’s Ollright rust te gunnen, concludeerde Adelinde Cornelissen dat ze een kans maakte op de titel. Bij de laatste editie van Indoor Brabant werd de amazone tenslotte ook eerste bij de Grand Prix en tweede bij de Grand Prix Spécial – Van Grunsven in beide rubrieken achter zich latend.

Haar inschatting bleek te kloppen. Want hoewel Van Grunsven het Nederlands kampioenschap zaterdag in theorie had kunnen winnen – ze moest bij de kür op muziek minimaal 81,773 procent halen om Cornelissen voor te blijven – stond nog voordat IPS Painted Black de ring had betreden vast dat dat een moeilijke opgave zou gaan worden. De 11-jarige hengst verzette zich langdurig in het dressuurstadion aan de Karpendonkse Plas. En de uitdrukking op het gezicht van de titelverdedigster verraadde spanning.

Cornelissen had daarentegen nergens last van. De 28-jarige amazone uit Beilen, wier carrière in 2004 een vlucht nam nadat ze nationaal kampioen was geworden in de (lichtere) Z2-klasse, zette een sterke kür neer op vrolijke Zuid-Amerikaanse muziek.

Net als bij haar vorige twee optredens in Eindhoven werd hier en daar een pas gemist, maar met een score van 78,700 verwees ze zowel Van Grunsven (78,650) als Hans Peter Minderhoud (77,850) naar een lagere podiumplaats. „Ik wil naar Hongkong”, meldde ze na afloop zelfbewust.

Haar enthousiasme werd getemperd door teammanager Mariëtte Sanders, die onderstreepte dat ‘Eindhoven’ geen observatiewedstrijd is voor de Olympische Spelen. De equipe voor Hongkong wordt samengesteld op basis van de prestaties bij Outdoor Gelderland en het CHIO in Rotterdam. Maar dat nam volgens bondstrainer Sjef Janssen (sinds januari haar trainer) niet weg dat Cornelissen met ruin Parzival een stap in de goede richting had gezet. „Een topper in de dop”, noemde hij haar voor de NOS-camera’s. Zijn keuze voor een derde ruiter in Hongkong– Van Grunsven en Schellekens-Bartels zijn al zeker van een plaats in de equipe– wordt er zeker niet makkelijker op.

Ook Van Grunsven was zaterdag lovend over de amazone die in maart haar baan als lerares Engels opgaf om zich volledig op de Olympische Spelen te kunnen richten. „Adelinde heeft de stijgende lijn goed te pakken.”

    • Danielle Pinedo