‘Lufthansa, Unicredit praten over Alitalia’

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft met de Italiaanse bank Unicredit gesproken over een mogelijk bod op Alitalia. Dat meldde de Italiaanse krant Il Messaggero vandaag.

Volgens de krant heeft Lufthansa drie voorwaarden gesteld om mee te doen aan een overname van de verlieslijdende Italiaanse luchtvaartonderneming: een duidelijk beeld van de financiën van Alitalia, een reorganisatieplan en medewerking van de bonden. Lufthansa zou daarover de afgelopen dagen hebben gesproken met de topman van Unicredit in München.

Alitalia zit in grote problemen. Het bedrijf draait met een verlies van circa 1 miljoen euro per dag. Het Franse Air France-KLM wilde Aliatalia overnemen. Het concern trok haar bod weer in toen de vakbonden met eisen kwam.

Eind april stelde de demissionaire Italiaanse regering Alitalia een noodkrediet in het vooruitzicht van 300 miljoen euro. Maar in Brussel bestaan twijfels over de aard van de steun aan Alitalia. Financiële hulp zonder voorwaarden is uit concurrentieoverwegingen niet toegestaan. De nieuw gekozen Italiaanse premier Berlusconi had veel kritiek op het bod van Air France en wil dat Alitalia in Italiaanse handen blijft. Hij heeft aangekondigd dat een consortium van Italiaanse bedrijven binnen vijf weken een bod zal uitbrengen.

Lufthansa wilde vandaag niet reageren op het bericht over de gesprekken. Het liet in december nog weten geen bod te doen op Alitalia omdat het bang was voor aantasting van zijn goede kredietwaardigheid. Rome probeert al ruim een jaar een belang van 49,9 procent in Alitalia te verkopen.