Laatste raad van pa bleek de goede

Ethiopiër Yousouf Hersi kreeg zijn opleiding bij Ajax maar kende er weinig succes.

Na tal van omzwervingen vond hij bij FC Twente de rust om eindelijk te presteren.

Spelers van NAC en Twente praten wat bij nadat Luinge de wedstrijd heeft stilgelegd. Foto Bas Czerwinski 03-05-2008, Breda. NAC - FC Twente. Spelers staan te wachten tijdens een onderbreking van 15 minuten wegens spreekkoren. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Na tal van omzwervingen speelt Youssouf Hersi eindelijk bij een club waar zijn kwaliteiten volledig worden benut. De voormalige Ajacied is de nieuwe motor van FC Twente dat zaterdagavond voor de tweede keer NAC Breda verpletterde (1-5) en zich met veel trompetgeschal plaatste voor de finale van de play-offs. De totaalscore van de Tukkers tegen de revelatie van dit seizoen in de eredivisie kwam uit op 9-1.

De nieuwe krachtbron van Twente is wel een rank machientje. Maar met zijn aanvallende daden wordt hij in de rug gesteund door controlerende spelers als Orlando Engelaar en Karim El Ahmadi. Dit voorjaar is de voorspelling van Hersis vorig jaar overleden vader uitgekomen. Die raadde hem aan zijn heil niet in het buitenland te zoeken, maar bij FC Twente. Deze club was volgens pa Hersi de fragiele Youssouf – hij is 64 kilo licht – op het lijf geschreven. Na grotendeels mislukte avonturen bij Ajax, NAC, NEC, SC Heerenveen en Vitesse was het nodig dat de ooit als groot talent geafficheerde zoon van Ethiopische asielzoekers zijn ware kwaliteiten zou tonen.

Eind januari van dit jaar kreeg Hersi zijn kans op een vaste basisplaats bij Twente toen er door de blessure van Engelaar een plek vrijkwam op het middenveld. Een paar keer besliste hij wedstrijden, zoals tegen Heerenveen en Excelsior. Afgelopen zaterdag maakte de 25-jarige speler tegen NAC ook een treffer en verzorgde hij twee assists. „Ik kan bij Twente aanvallend meer brengen”, vertelde Hersi, die lange tijd contacten met de media heeft gemeden. „Dit team biedt me de mogelijkheid te laten zien waar ik goed in ben, namelijk voetballen in het strafschopgebied. Ik ben fitter dan ooit. Mijn loopvermogen levert bij Twente meer rendement op.” En trainer Fred Rutten: „Het kostte heel veel energie om ervoor te zorgen dat hij negentig minuten de arbeid kan leveren die wij noodzakelijk achten”, aldus de oefenmeester die deze zomer overstapt naar het Duitse Schalke 04. „Nu zit Youssouf op een behoorlijk niveau.”

Youssouf Hersi werd op 20 augustus 1982 in Diradawa geboren. Zijn ouders ontvluchtten de ellende in Ethiopië en vonden in Nederland onderdak in een asielzoekerscentrum. Hij werd lid van SCD ’83 in Dedemsvaart waar de scouts van Ajax hem ontdekten. Hersi had voor zijn leeftijd een ongelooflijke balcontrole die hij koppelde aan snelheid. De familie Hersi verhuisde naar Almere en Youssouf doorliep vrijwel de gehele jeugdopleiding in Amsterdam. Maar voor de absolute top vonden de technische specialisten van Ajax hem toch wat te licht. Toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker probeerde hem te ‘parkeren’ bij satellietclub Haarlem. „Geef me een half jaar van je leven”, vroeg Don Leo. Maar Hersi reageerde brutaal: „Geef me een dag om een andere club te zoeken.”

Hersi werd aanvankelijk uitgeleend aan NEC waar hij veel leerde van coach Johan Neeskens. Daarna verwisselde hij nog verschillende keren van shirt. In januari 2006 werd Hersi voor enige tijd uit de selectie van Vitesse gezet omdat hij in een interview kritiek had geleverd op zijn toenmalige trainer Edward Sturing en zijn oude coach Gertjan Verbeek van SC Heerenveen.

Toen vorig jaar april zijn vader kwam te overlijden werd Hersi plotseling hoofd van het gezin. De islam schrijft dat voor. In financieel opzicht was hij altijd al degene die het gezin onderhield, maar nu stond hij er echt alleen voor. Zijn moeder maakte uit eerbetoon aan haar man een lange reis door Afrika op zoek naar (gevluchte) familieleden. Sommigen schonk ze een schaap en bij anderen zorgde ze ervoor dat er watervoorzieningen werden aangebracht.

Youssouf kwam een half jaar nauwelijks aan voetballen toe. Dat leidde volgens Rutten wel tot enige discussie binnen de club, maar FC Twente ging er „uitstekend mee om”, zegt Hersi tevreden. „Het was voor het eerst dat ik voor mezelf moest zorgen. Een hele omschakeling. Ik heb een half jaar in mezelf kunnen investeren. Dat komt er nu uit. Het kan allemaal bij Twente. Deze club straalt de rust uit die ik nodig heb.”

Lang heeft Hersi aan het idee moeten wennen dat zijn grote liefde Ajax hem niet terug wilde hebben. Nu kan het gebeuren dat hij tegen zijn oude club moet strijden om deelname aan de voorronden van de Champions League. Want als Ajax vanavond de voorsprong (2-1) op Heerenveen behoudt, staan Twente en de Amsterdamse club zondag tegenover elkaar. Hersi: „Ajax was mijn club, Amsterdam mijn stad. Daar heb ik negen jaar gevoetbald. Ik moest weg in een periode dat Ajax 55 contractspelers had. Ik heb geen stad meer, al woon ik nu in Enschede. Met Twente doe ik volgend seizoen sowieso mee aan het UEFA-Cuptoernooi. Ik was altijd eigenwijs, maar ben blij dat ik dit keer de raad van mijn vader heb opgevolgd.”

    • Erik Oudshoorn