Kritiek VS op blokkeren van overnames

Rijke industrielanden moeten ophouden met het blokkeren van overnames om redenen die niets te maken hebben met de nationale veiligheid. Juist deze landen moeten een voorbeeld zijn voor andere.

Deze oproep kwam vandaag van Dan Price, internationaal econoom bij de National Security Council. Price, die een prominente rol heeft in het Witte Huis van George Bush, zei dit vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times.

Price stelde dat de rijke industrielanden de laatste tijd neigen naar protectionisme bij het tegenhouden van buitenlandse overnames op andere gronden dan alleen de nationale veiligheid.

De G8, de groep van acht rijkste industrielanden, moeten juist „een voorbeeld” zijn voor andere landen als het gaat om open handel en open investeringen.

Price maakt zijn opmerkingen aan de vooravond van een bijeenkomst van de G8, in juli in Japan. De open handel en open investeringen moeten door de G8 „niet alleen aan anderen worden opgedragen, maar ook aan de G8-landen zelf”, aldus Price.

De opmerkingen van Price komen na een reeks van blokkades van buitenlandse overnames door rijke landen. Japan heeft een overnamebod afgewezen van The Children’s Investment Fund (TCI), een Brits hedgefonds dat aan de basis stond van de overname van ABN Amro. TCI wilde in Japan een groter aandeel kopen in het energiebedrijf J-Power. In Canada blokkeerde de regering de verkoop van ruimterobots en satellietarmen van technologiebedrijf MacDonald-Dettwiler aan het Amerikaanse Alliant Techsystems. En Nieuw-Zeeland blokkeerde onlangs een bod van een Canadees staatspensioenfonds op de luchthaven van Auckland.

Price verdedigde overigens het optreden van de VS, die in 2006 een poging blokkeerden van Dubai Ports World om controle te krijgen over enkele containerhavens. Volgens Price werd die overname geblokkeerd met een beroep op de nationale veiligheid. Andere landen in de G8 zouden volgens Price blokkades opwerpen op andere gronden. „Wij denken dat dat niet productief is”, aldus Price.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Handel meldt dat steeds meer Amerikaanse bedrijven klagen over regelgeving die ontworpen lijkt om hen het investeren te belemmeren en posities te verwerven in landen als China. Deze regels zijn in de plaats gekomen van traditionele handelsbarrières. Washington heeft juist dit jaar een campagne gelanceerd waaruit zou moeten blijken dat buitenlandse investeerders meer dan welkom zijn in de VS.