Josef Fritzl was een tiran, zegt zijn schoonzus

„Als hij zei dat het zwart was, dan was het zwart. Ook al was het tien keer wit.” Josef Fritzl was een tiran die geen tegenspraak duldde en waarvoor iedereen in huis bang was. Dat zei Christine R., de schoonzus van Fritzl, zaterdag in een interview met persbureau The Associated Press (AP).

Daarin gaat ze onder meer in op de vraag hoe het mogelijk is dat Rosemarie, de vrouw van Fritzl, zegt nooit te hebben geweten van de ‘horrorpraktijken’ van haar man. De 73-jarige Oostenrijker hield zijn dochter 24 jaar lang gevangen in een kelder onder zijn huis en verwekte zeven kinderen bij haar.

Christine R., die niet met achternaam wilde worden genoemd, zegt dat Elisabeth op 17-jarige leeftijd van huis wegliep vanwege de tirannie van haar vader. Dat zou volgens R. ook het motief zijn geweest van vader Fritzl om, zes maanden later, zijn dochter te gijzelen in de kelder.

Volgens R. heeft haar zus nooit geloofd dat haar man betrokken was bij de verdwijning van dochter Elisabeth. Om de gijzeling te maskeren zei Fritzl tegen zijn vrouw dat Elisabeth opnieuw was weggelopen en zich bij een sekte had aangesloten. Ook vertelde hij dat Elisabeth drie van de kinderen die ze zogenaamd in de sekte zou hebben gekregen, voor de deur had achtergelaten.

Rosemarie heeft volgens R. lange tijd intensief naar haar dochter gezocht op treinstations en op plekken waar daklozen rondhangen. R. zou haar hebben geholpen. „Maar hoe kom je erachter waar zo’n sekte zich schuilhoudt? We hebben echt detectivewerk verricht om erachter te komen waar die sekte zou kunnen zijn.”

Josef Fritzl heeft tegenover de politie toegegeven over het sekteverhaal te hebben gelogen. Hij zou zijn dochter hebben gedwongen brieven te schrijven waarin zij afstand deed van de drie ‘te vondeling gelegde’ kinderen. Volgens de politie heeft hij de drie kinderen vanuit de kelder naar boven gebracht en voor de deur gelegd, omdat hij bang was dat de kinderen huilbaby’s waren.

In het interview beschrijft Christine R. haar zus als een vrouw die op alle mogelijke manier haar probleemgezin bij elkaar wilde houden. Ook nadat ze ontdekte dat Josef Fritzl in 1967 was veroordeeld wegens inbraak en verkrachting van een 24-jarige arts. Volgens R. had haar zus daarop „geschokt” gereageerd, maar geloofde ze nog steeds dat iedereen een fout kan maken in het leven.

In de jaren daarna richtte Rosemarie zich meer en meer op haar gezin. Haar relatie met Fritzl werd intussen steeds slechter. „Ze moest steeds meer slikken. Als Fritzl tegenspraak kreeg van zijn vrouw, dan weten we niet wat hij gedaan zou hebben. Ik denk dat hij haar zou hebben geslagen. Wat Fritzl zei was goed en de rest moest zijn kop houden”, aldus Christine R.

Bekijk beelden van het interview via nrcnext.nl/links