Is zonnebrandcrème van vorig jaar nog wel goed?

Hoera, mooi weer! Kleren uit en de zon in. „Maar zijn die geopende tubes zonnebrandcrème van vorig jaar nog bruikbaar?”, vraagt Karlijn Verweerds uit Amersfoort.

„Weggooien lijkt mij niet nodig, de bescherming is hooguit minder goed”, zegt dermatoloog Geertruida Krekels van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

De houdbaarheid verschilt sterk per smeersel, aldus Krekels: „Je hebt zonneblokkers, dat zijn dikke, wittige crèmes die zeer lang houdbaar zijn. Daarnaast heb je crèmes met uv-filters en die kunnen onder invloed van licht vervliegen en dus minder goed werken. Fabrikanten beweren ook vaak dat crèmes ‘vies’ worden door contact met de bacteriën op vingers, maar dat is alleen zo bij open wonden en die smeren mensen over het algemeen niet in.”

„Oudere zonnebrandcrèmes zijn echt nog te gebruiken”, zegt ook dermatoloog Elke de Jong van het UMC St Radboud in Nijmegen. „Toch adviseren wij voor de zekerheid om het houdbaarheidsadvies van de fabrikant aan te houden.”

Een ongeopende tube is dertig maanden houdbaar, volgens woordvoerder Ingrid van Es van producent L’Oréal. „Eenmaal geopend, kunnen we de werking van de uv-factor niet langer dan een jaar garanderen. De werkzame stoffen vervliegen bij blootstelling aan licht.”

Krekels: „Het advies zou moeten zijn: gewoon opmaken die crèmes. Gebruik verouderde crèmes voor minder kwetsbare lichaamsdelen zoals armen en benen en gebruik een nieuwe crème voor gebieden die heel gemakkelijk kunnen verbranden, zoals het gezicht.”

Overigens, smeren met een lage factor heeft geen enkele zin, volgens de dermatologen – zonde van het geld. De Jong: „Pas vanaf factor twintig begint het te tellen.”

En voor wie geen zin heeft om flink te betalen voor die hoge factoren: huismiddeltjes werken echt niet. „Ik zou niemand aanraden om met yoghurt te gaan kliederen”, zegt De Jong lachend. „Als je écht geen zonnebrandcrème wilt gebruiken, is er maar een advies: scherm gewoon je huid af met kleding.”

    • Patricia Veldhuis