Iran wijst nieuw nucleair aanbod leden V-raad af

Iran wil niet eens kijken naar een nieuw pakket aanmoedigingsmaatregelen dat de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland samenstellen om Teheran ertoe te bewegen de verrijking van uranium op te schorten. Dat heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag meegedeeld.

Westerse landen vrezen dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op nahoudt. Maar Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma zuiver vreedzaam is. Bovendien is verrijking niet in strijd met het nucleaire non-proliferatieverdrag, aldus Teheran. Dus kan er geen sprake zijn van bevriezing van verrijkingsactiviteit.

De zogeheten P5+1 – de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië plus Duitsland – kwamen vrijdag in Londen overeen om Teheran een nieuw aanmoedigingspakket aan te bieden, waarvan de bijzonderheden niet werden bekendgemaakt. Een eerder pakket werd in 2006 door Iran afgewezen. De VN-Veiligheidsraad heeft daarnaast sancties tegen het Iraanse nucleaire programma afgekondigd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, zei dit weekeinde dat de opschorting van de verrijkingsactiviteit slechts geldt voor de duur van onderhandelingen met Iran over een oplossing van de nucleaire controverse. Maar dat beïnvloedt Irans positie niet, aldus de woordvoerder.

Iran maakte tegelijk bekend dat het de besprekingen met de VS over de veiligheidssituatie in Irak bevriest tot de Amerikaanse troepen hun offensief tegen Iraakse shi’itische milities – het Leger van de Mahdi van de geestelijke Muqtada Sadr – staken. De Iraanse woordvoerder zei dat Teheran op zich Iraakse regeringsactie steunt tegen „illegale gewapende groepen”. Maar de Amerikanen, zei hij, dragen met hun gewapende actie niet bij aan een oplossing.

Washington beschuldigt Iran in steeds fellere termen van gewapende steun aan ‘speciale groepen’, waarmee het het Leger van de Mahdi bedoelt. Een Iraakse woordvoerder zei gisteren echter dat er geen sluitend bewijs is van Iraanse wapenzendingen. De belangrijkste Iraakse regeringspartijen zijn bondgenoten van Iran. (Reuters, AFP, AP)