Investeringen Real en Bayern beloond met titel

Munich's Italian forward Luca Toni, center, and Dutch Mark van Bommel are showered with Bavarian beer by Daniel van Buyten, right, after the German first division Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, on Sunday, May 4, 2008. The match ended in a 0-0 draw and Munich won the German championship. (AP Photo/Fabian Bimmer) ** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ** EDS Note German spelling of Munich is Muenchen** Associated Press

Als het elftal van Barcelona woensdagavond het veld van het Bernabeu-stadion in Madrid betreedt, zal het volgens Spaanse traditie een erehaag moeten vormen voor de nieuwe kampioen, Real Madrid in dit geval. Sinds Real gisteren door een 2-1 overwinning in Pamplona op Osasuna voor de tweede achtereenvolgende keer Spaans kampioen is, wordt in Spaanse media al druk gespeculeerd of aartsvijand Barcelona die traditie gaat breken.

Barcelona moet weer toezien dat Real met de titel aan de haal gaat. Alweer grijpt de club van trainer Frank Rijkaard naast de belangrijkste prijzen. Na uitschakeling in de Champions League vorige week door Manchester United besefte de ploeg dat het seizoen mislukt is. Geen Europees kampioen, geen Spaans kampioen. Gisteren versloeg Barcelona wel Valencia met 6-0. Maar de achterstand op Real (14 punten) met nog drie duels te gaan komt hard aan.

De beste individualisten spelen in Barcelona, het beste team in Madrid. Waar Rijkaard er niet in slaagde de artiesten met grote ego’s als Ronaldinho, Messi, Henry, Deco en Eto’o in de hand te houden, heeft Real-trainer Bernd Schuster dure voetballers als Raúl, Robinho, Sneijder, Robben, Van Nistelrooy, Guti en Robinho tot een team kunnen smeden. Soms door een harde Duitse hand, soms door een strelende hand, soms noodgedwongen door langdurige blessures (Van Nistelrooy en Metzelder) en vormcrises (Sneijder en Robinho).

Aan de hand van de 30-jarige Raúl liet trainer Schuster Real realistisch voetballen. En dan was er doelman Casillas, die het hele seizoen in topvorm was. Raúl, die voor de zesde maal kampioen werd met Real, zei gisteren: „Dit is een triomf van het team. Zelden heb ik zo moeten vechten. Dat is de verdienste van alle spelers. Als het niet liep, werd er keihard doorgewerkt. De trainer heeft daar zeker de hand in gehad.”

De aankopen (in totaal 118 miljoen euro) van Schuster en voorzitter Ramon Calderon hebben dan toch weer tot een Spaanse titel (de 31ste) geleid. Al waren niet alle spelers voortdurend in goeden doen. Sneijder viel ver terug na een sterk begin, Robben en Van Nistelrooy, Metzelder en Heinze waren vaak geblesseerd. Raúl en de in de winter van Barcelona gekochte Saviola trokken de ploeg weer uit het slop. En dan was er de pas 20-jarige Frans-Argentijnse spits Higuaín. Gisteren maakte hij in de slotfase de winnende treffer, kort nadat Robben met het hoofd de gelijkmaker had genoteerd. Real speelde bijna de hele tweede helft met tien man, doordat Cannavaro een rode kaart kreeg. Osasuna kwam voor, maar moest toezien hoe de Madrilenen langszij kwamen en de titel veroverden. Robben en Sneijder speelden mee, Van Nistelrooy en Drenthe niet.

Zoveel geld als Real Madrid in een verversing van de troepen stak, zoveel investeerde Bayern München net niet. De Duitsers, die gisteren de 21ste landstitel behaalden, besteedden ‘slechts’ 80 miljoen euro. De Italiaanse spits Luca Toni (13 miljoen euro van Fiorentina), Franck Ribéry (30 miljoen euro van Marseille) en Miroslav Klose (12 miljoen van Werder) bewezen hun waarde. Toni scoorde 21 maal. De titel voelt in München als een troostprijs, zeker na de uitschakeling in de halve finale van de UEFA Cup door Zenit St. Petersburg. Bayern moet genoegen nemen met de Duitse beker en de landstitel. Doelman Oliver Kahn stopt na acht Duitse titels en trainer Ottmar Hitzfeld maakt plaats voor Jürgen Klinsmann.

De kampioenen van Italië en Engeland zijn nog niet bekend. Inter Milaan verloor de derby van AC Milan (1-2) en moet een week wachten. Manchester United kan dit weekeinde kampioen worden. De ploeg won met 4-1 van West Ham, met twee goals van Cristiano Ronaldo. Chelsea kan gelijk komen, maar heeft een ongunstiger doelsaldo. Chelsea speelt vanavond uit tegen Newcastle United.