Internet Weblog van de dag

Feest in Rusland. Op zijn weblog Moskou schrijft correspondent Michel Krielaars over zijn leven in de Russische hoofdstad: ‘Komende week is het een feestweek in Moskou. Woensdag vindt de inauguratie van de nieuwe president Dmitri Medvedev plaats en vrijdag wordt de Dag van de Overwinning gevierd.

Die inauguratie is ongetwijfeld het minst spannende evenement van die twee.

In een zaal in het Kremlin draagt Poetin de macht over aan zijn opvolger, er worden wat toespraken gehouden waarin de beste bedoelingen worden geuit en daarna is het tijd voor het grote feliciteren. Dat feliciteren is ongetwijfeld het interessantste onderdeel van het programma. Ik hoop dan ook dat het van begin tot eind op de televisie wordt uitgezonden. Want aan de lichaamstaal van de ministers en hoge ambtenaren die Medvedev nederig de hand zullen schudden, valt ongetwijfeld veel over hun toekomst in het Byzantium van het Noorden af te lezen.

Het is misschien een van de weinige momenten waarop kremlinologie geen koffiedik kijken zal zijn.

Mijn informanten in het Kremlin hebben me verteld dat de nieuwe president nog diezelfde dag een cadeau aan zijn volk zal presenteren: de ondertekening van een anti-corruptiewet. [...] De Dag van de Overwinning belooft iets bijzonders te worden.’

Lees meer over deze feestdag op nrc.nl/moskou