‘Ik moet in Peking knalhard fietsen’

Triatleet Sander Berk (30) heeft voldaan aan de eis voor de Olympische Spelen. De opluchting is groot.

Sander Berk heeft met een achtste plaats bij de wereldbeker-triatlon van Richards Bay in Zuid-Afrika voor de tweede keer voldaan aan de limiet (toptien) voor de Spelen in Peking.

Daarmee is Nederland na één onderbreking weer present bij de Spelen. Triatlon heeft sinds ‘Sydney’ (2000) de olympische status.

Hoe groot is de opluchting?

Sander Berk: „Erg groot, omdat het moeilijk is twee keer in de toptien te eindigen en omdat de tijd begon te dringen. Ik had nog twee kansen: hier in Zuid-Afrika en binnenkort bij de WK in Canada.”

Zat in deze wedstrijd alles mee?

„Nee, eigenlijk niet. Bij het wisselen van zwemmen naar fietsen kwam ik ten val. Gelukkig zonder schade, zodat ik bij het fietsen veel van mijn achterstand heb kunnen goedmaken. Vervolgens heb ik gelopen voor wat ik waard was. En vanaf de vijftiende plaats klom ik op naar de achtste plaats. Toen ik de finish passeerde, viel er een last van me af, zo blij was ik.”

Je voldeed twee keer in Zuid-Afrika aan de kwalificatie-eis. Toeval?

„Ik denk van niet. Door mijn huwelijk met een Zuid-Afrikaanse woon ik veel in dat land. Ik voel me er thuis en kan er, mede door de warmte, goed trainen.”

Wat mogen we van jou in Peking verwachten?

„Van de 55 deelnemers is een vijftal zwak. Onder de overige vijftig zitten tien wereldtoppers en daarachter veertig die aan elkaar gewaagd zijn. Tot die groep behoor ik. Ik ben vastbesloten wat te laten zien in Peking. Daarvoor zal ik knalhard moeten fietsen. Dat is mijn sterkste onderdeel en daar ligt mijn enige kans op succes. Doordat ik nog niet was gekwalificeerd, moest ik vroeg pieken. Maar de tijd tot de Spelen is lang genoeg om me goed voor te bereiden.”

    • Henk Stouwdam