Elfriede Jelinek voltooit haar internetroman

rotterdam, 5 mei. Elfriede Jelinek heeft de op haar website gepubliceerde roman Neid voltooid. Onder achtste deel van het vijfde hoofdstuk staat `ende`. Het omvangrijke verhaal over een ”verdwijnend ik-personage” zal volgens de Oostenrijkse Nobelprijswinnares nooit in druk verschijnen. Neid is volgens haar een `privatroman` die ze enkel voor zichzelf heeft geschreven. ”Het internet is een andere vorm van openbaarheid, omdat de openbaarheid er virtueel is. Wanneer iedereen in staat is het te lezen, is het evengoed mogelijk dat niemand de tekst leest. Ik schrijf de tekst, maar tegelijkertijd kan ik me er achter verschuilen en is hij zogezegd niet-geschreven.” Ze vraagt lezers die foute of onaffe zinnen tegenkomen, die ”ieder voor zich” af te maken of te corrigeren.