Eenmaals daags verplicht gamen: test Nintendo Wii Fit

De Wii Fit is Nintendo’s nieuwe aanwinst voor de Wii spelcomputer. Het is een game die bewegen en gamen combineert in de vorm van een speels fitnessprogramma. Eenmaals daags verplicht gamen, adviseert Nintendo voor de test.

Het moet een vreemd gezicht zijn voor de buren. Midden in de kamer staat een witte weegschaal, daar bovenop de buurman die van een denkbeeldige skischans af springt. De Wii Fit set (circa 90 euro, maar moeilijk verkrijgbaar, net als de Wii-console zelf) bestaat uit een losse game en een zogeheten balance board. Als je ’m uit de doos trekt lijkt de Wi Fit nog het meest op een lelijke witte weegschaal. Maar doe er vier batterijen en zet de Wii-console aan, dan verandert het apparaat in een persoonlijke - Engelstalige - fitnesshulp.

[kml_flashembed movie="http://media.nrc.nl/foto/wii_fit/soundslider.swf" height="318" width="400" /]

De weegschaal meet via verschillende sensoren de stand van het lichaam en geeft dat via een draadloze verbinding door aan de Wii. De besturing voelt nauwkeurig aan, en het apparaat kan behalve Japanse vlieggewichten ook Nederlandse formaten aan: volwassenen van rond de twee meter lengte en honderd kilo. Springen mag niet, waarschuwt Nintendo. Maar doe je dat een keer per ongeluk wel, dan geeft het balance board geen krimp.

Na het aanmaken van de Mii (het poppetje of avatar dat je vertegenwoordigt in de Wii-spellen) volgt een test, waar op basis van gewicht en lengte de Body Mass Index wordt gemeten. In combinatie met balansoefeningen berekent de software je Wii Fit-leeftijd. Dat is schrikken: 10 jaar te oud, zelfs al zit je drie keer per week in een echte sportschool. Overigens moet de meting met een korreltje zout genomen worden. De Wii Fit meet namelijk niet het vetgehalte van het lichaam, zoals sommige andere weegschalen wel doen.
De nadruk van de balansoefeningen ligt op het centre of gravity, het zwaartepunt van je lichaam. Met een spelletje leer je dat beter te controleren.

Deze reclamevideo geeft een beeld van de oefeningen die je met de Wii Fit kunt doen.

[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=NRICE7o0XrU" height="355" width="425" /]

Om het ideale BMI-gehalte te halen biedt de Wii Fit een strikt schema aan. Niet te snel afvallen of erbij proberen te eten want dat is niet gezond, meldt het apparaat. Een realistisch doel werkt prettiger en je kunt het nog bijstellen als het tegenvalt.
Er volgen weken van nuttige dagelijkse oefeningen. Yoga voor de controle en balans, een stevige muscle workout voor de spieren en aerobic of cardiotraining om vet te verbranden. Zoals steps, de hoelahoep of joggen in een virtueel Wii-park. Elke spelprestatie wordt bijgehouden, goede scores ontsluiten nieuwe spelletjes en niveaus.  De Fitpiggy, een wandelend scorebord, houdt alle gewerkte minuten bij en waarschuwt als je te lang achter elkaar traint.
De Wii Fit registreert verschillende gebruikers, maar ze kunnen onderling wel een wedstrijdje houden per game-onderdeel. Desgewenst blijven gewicht en persoonlijke vorderingen verborgen voor andere deelnemers. Mooi detail: de Mii-poppetjes van de andere deelnemers zijn in het publiek te vinden dat je aanmoedigt tijdens de games.

Afgezien van de yoga-oefeningen (die zijn gewoon saai en informatief) hebben de gameontwerpers zichzelf uitgeput in het bedenken van leuke games. met name de aerobic en balance games zijn hilarisch. Als interface is het balance board vooral overtuigend als er kleine bewegingen gemaakt moeten worden, zoals het spelletje waarbij knikkers in een gaatje verdwijnen.

De Wii Fit zit vol wijze raad en opbeurende tips over slaapgedrag, metabolisme, orde en regelmaat - op het zeurderige af. Klim je twee dagen niet op de Wii Fit, dan krijg je te horen dat het beste resultaat toch echt met een dagelijkse oefening tot stand komt. En blijf je te lang doorfitnessen/gamen, dan volgt het advies om regelmatig water te drinken.
Op het moment dat het balance board aan het woord is (een geanimeerde versie van de witte weegschaal) klinkt er een irritant piepstemmetje.

Is de Wii Fit dan wel leuk? De eerste kennismaking is positief, mede dankzij de goed gevonden balansspelletjes. Nintendo’s interface is zo eenvoudig dat ook first time gamers meteen aan de slag kunnen. Of de Wii Fit ook leuk blijft hangt vooral af van je eigen discipline.

    • Marc Hijink