een weekeinde vol voetbal

FC Utrecht mag de Europese droom opgeven. Na de 3-1 nederlaag bij FC Groningen is het team van Willem van Hanegem uitgeschakeld voor het UEFA-Cuptoernooi. De eerste wedstrijd was in 2-2 geëindigd. Groningen zorgde vorig seizoen ook al voor de uitschakeling in de play-offs. „Het wordt vervelend”, constateerde hulptrainer John van Loen, die zei volgend jaar liever niet tegen Groningen te spelen.

Trainer Ron Jans van Groningen was uiteraard „hartstikke tevreden” met de overwinning. De herstelde Zweedse aanvaller Marcus Berg bracht zijn team kort na rust op voorsprong, waarna de Belgische invaller Kevin Vandenbergh Utrecht terugbracht tot 1-1. Maar verdediger Ondrej Svejdik en opnieuw Berg beslisten het duel daarna in kort tijdsbestek in het voordeel van Groningen: 3-1.

Groningen neemt het in de tweede ronde van de play-offs op tegen NEC. De ploeg van Mario Been plaatste zich ten koste van Roda JC voor de volgende ronde. Groningen won thuis met 2-0 nadat de eerste wedstrijd in Kerkrade ook al met 1-0 werd gewonnen. Roda, dat de bekerfinale verloor van Feyenoord, zag zo een dubbele kans op het UEFA-Cuptoernooi in rook opgaan.

Voor NEC is het vervolg in de play-offs de bekroning van een succesvolle heropleving. Halverwege het seizoen stond NEC nog zeventiende en hield Mario Been rekening met een strijd tegen degradatie. Maar NEC behaalde in de tweede ronde 36 punten en eindigde op de achtste plaats, goed voor deelname aan de play-offs.

Clubtopscorer Jhonny van Beukering zorgde gisteren voor het eerste doelpunt. Kort voor rust kopte hij een corner van Youssef El-Akchaoui binnen. Invaller Dominique Kivuvu verdubbelde in de slotfase de score. Voor NEC en Groningen is de weg naar Europa nog lang. De winnaar van het onderlinge duel moet tegen de verliezer van de play-offs van de nummers twee tot vijf (Ajax, Heerenveen, NAC en Twente) plaatsing voor de UEFA Cup zien af te dwingen.

VVV-Venlo moet degradatie voorlopig zien te vermijden. De ploeg van André Wetzel won met 1-0 van ADO Den Haag. Een derde wedstrijd tussen beide teams moet nu beslissen wie volgend jaar in de eerste divisie speelt. Edwin Lissen zorgde voor de enige goal van de wedstrijd. Ook RKC en MVV spelen een derde wedstrijd. RKC won gisteren met 2-0, waardoor de 1-0 nederlaag uit het eerste duel werd goedgemaakt. FC Den Bosch verloor thuis van FC Zwolle met 2-1, waardoor ook die teams een derde wedstrijd spelen.

De Graafschap is als enige ploeg zeker van een finaleplaats in de play-offs om promotie/degradatie. De ploeg uit Doetinchem won thuis met 3-1 van Helmond Sport, nadat het ook al de eerste wedstrijd met 3-2 had gewonnen.

Bayern München is voor de 21ste keer kampioen geworden in Duitsland. Het had aan een 0-0 gelijkspel bij Wolfsburg voldoende voor de titel. Mark van Bommel, die voor het eerst kampioen werd in Duitsland, kreeg zijn zoveelste gele kaart.

AC Milan wist gisteren te voorkomen dat stadsrivaal Internazionale in een onderling duel de landstitel won. Milan, met Clarence Seedorf in de basis, versloeg de koploper in San Siro met 2-1. AS Roma, de nummer twee van de ranglijst, won van Sampdoria (3-0) en verkleinde de achterstand op Inter met twee speelronden te gaan tot drie punten.

Manchester United is nog één zege verwijderd van de Engelse titel. Het won met 4-1 van West Ham. Achtervolger Chelsea speelt vanavond nog. West Bromwich Albion en Stoke City keren terug in de Premier League. Voor Stoke is dat 23 jaar geleden.