Dure offers

Iedere ochtend slepen vrome hindoes emmers verse melk naar de tempel Prachin Hanuman Mandir in New Delhi. Zij verzinken in gebed als priesters met die melk het beeld van de god Hanuman wassen. Gelovigen zetten mandjes met bananen, kokosnoten, wierookstokjes en goudsbloemen aan de voeten van het beeld. Ria Sen, de correspondent van de Washington Post in New Delhi, merkte de laatste weken dat de offerandes bij het ochtendgebed schaarser worden. De prijzen voor bakolie, tarwe, bonen, melk en rijst zijn de laatste maanden zo gestegen dat de armen deze schenkingen, een geloofsplicht, niet meer kunnen opbrengen.

Melk is in India een belangrijk bestanddeel van het dieet. Veel Indiërs zijn vegetariër en zijn afhankelijk van melk en zuivelproducten. Melk symboliseert leven en dood. De lichamen van gestorvenen worden ingesmeerd met boter voordat ze worden gecremeerd. Melk is het belangrijkste ingrediënt van panir – een populair gerecht van zoutloze, met citroen bereide kaasblokjes – yoghurt, curries en snoep en wordt royaal in de thee gedaan. Ook is melk het belangrijkste maal voor jonge kinderen.

En wat gewaardeerd wordt door de mens, is een gepast geschenk voor de goden. Anders zou het geen offer zijn. In het zuiden van India baden de meeste tempels hun godenbeelden tweemaal per dag in melk. Melk wordt beschouwd als symbool van de goedheid van de mens en als blijk van edelmoedigheid tegenover de goden. Maar: de melkprijs is het afgelopen half jaar met 20 procent gestegen, vooral als gevolg van uit de pan gerezen brandstofprijzen en de hoge kosten van het transport naar de stad.

‘In India krijgen zelfs de goden honger’, zette een redacteur met gevoel voor drama boven Sens verhaal. Hij of zij is vast geen hindoe. Want goden lijden geen honger en ze zijn niet aangewezen op menselijk voedsel. Het is de edelmoedigheid van de gift die de harmonie in het universum in stand houdt en die de gever goed karma (verdienste) oplevert. Als het onmogelijk wordt om te schenken, staat daar volgens hindoes geen bovennatuurlijke straf op. Hoogstens het gevoel dat men niets te bieden heeft en daarom in gebreke blijft.

Deze rubriek geeft wekelijks antwoord op vragen over verschillende religies.

    • Dirk Vlasblom