Dubbel succes voor Astana

Twee belangrijke overwinningen voor de Kazachstaanse wielerploeg Astana in het weekend: de Duitse kopman van de ploeg, Andreas Klöden, behaalde gisteren de eindoverwinning in de Ronde van Romandië en een dag eerder kreeg de ploeg alsnog een uitnodiging voor de Ronde van Italië, die zaterdag in Palermo begint met een ploegentijdrit. Eerder was Astana door de organisatoren van de Giro uitgesloten van deelname, mede door de dopingaffaires rond die ploeg in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar. Hoewel Astana een nieuw management heeft, met aan het hoofd de Belg Johan Bruyneel, is Astana door zijn dopingverleden niet welkom in de komende Tour de France. Vorige week was Astana ook al uitgenodigd door de organisatoren van de Ronde van Spanje, de derde grote etappekoers.

In de Zwitserse Ronde van Romandië kwam de leidende positie van de 32-jarige prof van Astana in de vijfde en laatste etappe over 154 kilometer in Lausanne niet meer in gevaar. De slotrit leverde in de massasprint een zege op voor de Italiaan Daniele Bennati.

Met de zege in Romandië vertrekt Klöden nu naar de Giro. De nummer twee van Ronde van Frankrijk in 2004 en 2006, die vrijdag in de tijdrit in Sion de basis voor zijn eindzege legde, was er heel tevreden mee. „Meedoen aan de Giro is bijna mooier dan hier winnen”, zei de Duitse routinier gisteren volgens het persbureau ANP. „Ik heb de Giro nog nooit gereden maar we hebben in Romandië laten zien over een ploeg te beschikken die in Italië een belangrijke rol kan spelen.” In Palermo begint Astana aan de Giro met drie kopmannen: behalve Klöden zijn dat de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador en de Amerikaan Levi Leipheimer.

Klöden bleef eergisteren al overeind in de bergetappe naar Zinal. Die rit werd gewonnen door de Italiaan Francesco de Bonis. Klöden finishte als zesde. In de slotklim schudde de Duitser Thomas Dekker van zich af. De 23-jarige Raborenner, vorig jaar winnaar in Zwitserland, stond tweede in het klassement op vijf seconden van Klöden. In de wetenschap dat prolongatie van de eindzege niet meer mogelijk was, stapte Dekker in de slotfase gedesillusioneerd af. Na de tweede beklimming bleek al dat Dekker problemen had. Ploegleider Erik Dekker: „Aan de voet van de volgende klim zei Thomas tegen mij al dat hij zich niet zo goed voelde. Dat kwam voor mij ook onverwacht, er leek geen vuiltje aan de lucht.”

Raborenner Bauke Mollema brak gisteren zijn rechterelleboog.