Drie jaar verder en terug bij af

Wie werd niet verrast toen de KNVB in september 2004 een nieuwe opzet van de eredivisie presenteerde? Zelfs bondscoach Marco van Basten wist destijds van niets. Net als de coaches van PSV, Ajax en Feyenoord. Verder was de politiek verrast, de burgemeesters waren geschrokken en de politie liet bij monde van de hoofdcommissarissen weten dat de politie-inzet met al die extra duels „niet verantwoord meer” was te organiseren. Ook de supporters en het Centraal Instituut Voetbalvandalisme moesten de nieuwe opzet uit de krant lezen.

Met zoveel tegenstand mag het een knap staaltje werk van KNVB-directeur Henk Kesler worden genoemd dat de nieuwe opzet in het seizoen 2005-2006 door de clubs werd aanvaard. Het was de clubs ook niet te doen om sportieve argumenten, maar om commercieel gewin. Het idee achter de play-offs was duidelijk: meer wedstrijden, meer spannende duels, meer tv-uitzendingen en dus meer geld. Commercieel gezien kon na twee seizoenen worden vastgesteld dat de play-offs inderdaad een groot succes waren.

Sportief gezien bleef het systeem echter aan alle kanten rammelen. In welke tak van sport kan één enkel doelpunt namelijk belangrijker zijn dan het resultaat na 34 competitiewedstrijden? Na de eerste play-offs groeide de kritiek toen nummer twee AZ na twee wedstrijden tegen FC Groningen deelname aan de Champions League verspeelde. Ajax wist daarentegen in vier wedstrijden een teleurstellend seizoen alsnog te bekronen met deelname aan de voorronde van het belangrijkste Europese bekertoernooi.

Vorig seizoen sloeg de stemming om toen vrijwel alle clubs op de laatste reguliere speeldag nog ergens voor streden. De tegenstanders van het systeem konden er uiteindelijk vrede mee hebben dat nummer twee Ajax wederom de hoofdprijs van de play-offs won. Dit seizoen raakten clubs, spelers en fans opnieuw in de ban van de ontknoping van de competitie. Maar nog voordat de winnaar van de huidige play-offs bekend is, werd al bekendgemaakt dat het systeem volgend seizoen nagenoeg wordt afgeschaft. Het heeft drieënhalf jaar geduurd voordat de clubs uit het betaalde voetbal sportieve belangen weer zwaarder laten wegen dan commercieel gewin.

Koen Greven