Delicious New York

Ik ben een spons. En New York is een enorme tobbe waarin ik heb rondgedobberd. Ik heb me er volgezogen, ben nog eens gekeerd en ten slotte ben ik er met tegenzin weer uitgeklommen. Nu lig ik hier op het droge. Volledig verzadigd. Duw zachtjes met een vinger – het zachtste duwtje volstaat – op mijn sponzenlijf en ik begin te lekken. Knijp in mij en ik loop leeg.

Wat een stad. Wat een eten. Omdat ik bij god niet weet waar te beginnen, prik ik maar wat in het wilde weg. Daar, links onder mijn rechter knieschijf: Katz’s Delicatessen.

Aahh, Katz’s. Established in 1888. New Yorkser als deze uit de kluiten gewassen voetbalkantine krijg je ze niet. Formica tafeltjes, houten stoeltjes. Twaalf meter counter langs de rechterwand. De linker geplamuurd met foto’s van de Katzjes, hun armen amicaal om de schouders van BA’ers, sterren en goden.

Iederéén eet bij Katz’s. Harry en Sally aten bij Katz’s. De Hongerige Man en ik aten bij Katz’s. En nu ik er gegeten heb, is mij een ding duidelijk. Als Sally nu gewoon een pastramisandwich had besteld, in plaats van een salade met ‘dressing on the side’, had ze dat orgasme helemaal niet hoeven faken.

Wie naar Katz’s gaat – en als je naar New York gaat móét je naar Katz’s – eet een pastramisandwich. Niet dat de Reuben (corned beef, zuurkool, gesmolten kaas) er niet lekker is, of de kippensoep met mega matzebal. Maar de pastramisandwich is werkelijk – pardon my French – orgastisch.

Pastrami is een van oorsprong Joods product. Er wordt mals rundvlees voor gebruikt, meestal de puntborst (net boven de voorvoet van de koe). Het vlees wordt eerst gepekeld, daarna geparfumeerd met specerijen (onder andere zwarte peper, jeneverbes, kruidnagel, knoflook), vervolgens licht gerookt en daarna gestoomd. Net als bij corned beef is deze manier van bereiden feitelijk een conserveringsmethode uit het prekoelkasttijdperk.

Bij Katz’s wordt de pastrami geserveerd op rye bread, een stevig zuurdesembrood van een mengsel van rogge- en tarwemeel. De warme pastrami gaat in dikke plakken die druipen van het sap. Twee, tweeënhalf ons vlees per sandwich. Pittige mosterd erbij, Joodse pickles. Geen wonder dat die tent het al 120 jaar volhoudt.

Voor 2 personen:

4 sneetjes zuurdesembrood

200 - 300 g pastrami (vraag aan je slager of-ie het vlees in wat dikkere plakken wil snijden)

pittige, gladde mosterd

(zoute) augurken

Breng in een ruime (stoom)pan een laagje water aan de kook. Leg de pastrami op een bord, zet dat in een stoommandje of vergiet en stoom de pastrami in 5 tot 10 minuten goed warm. Besmeer de sneden brood royaal met mosterd en beleg ze met de pastrami. Snijd de sandwiches doormidden en serveer ze met extra mosterd en de augurken.

Katz’s Delicatessen vind je op 205 East Houston Street, op de hoek van Ludlow Street. Kijk voor een foto van deze New Yorkse deli op nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil