Deal Microsoft Yahoo van de baan

‘Bedankt voor je tijd, maar een deal zit er niet in.’ Met een persoonlijke brief aan Yahoo-baas Jerry Yang heeft Microsoft-topman Steve Ballmer zaterdag het bod ingetrokken van bijna 50 miljard dollar (32 miljard euro) op internetbedrijf Yahoo. Microsoft verhoogde afgelopen week het aanvankelijke bod met vijf miljard dollar, maar dat was te weinig volgens Yahoo.

In februari maakt Microsoft bekend Yahoo te willen kopen om een vuist te kunnen maken tegen Google. Dat bedrijf verdient veel geld met het verkopen van advertenties bij zoekresultaten. Google heeft bijna driekwart van die markt in handen.

Microsoft bood eerst 44 miljard, 31 dollar per aandeel. Tijdens de laatste onderhandelingen wilde Ballmer 33 dollar per aandeel betalen. De Yahoo-leiding weigerde te verkopen voor minder dan 37 dollar per aandeel.

Jerry Yang probeerde Microsoft te verleiden tot een hoger bod door te onderhandelen met andere internetbedrijven, waaronder de grote Amerikaanse provider AOL en MySpace.com. Ook deed Yahoo een opzienbarend experiment: het gebruikte Google’s AdSense-programma in ruil voor een deel van de opbrengsten. Die flirt met Google schoot Microsoft in het verkeerde keelgat: ‘Dat maakt de aankoop van Yahoo voor ons ongewenst en is slecht voor Yahoo’s eigen strategie’, schrijft Steve Ballmer in zijn brief aan Yang.

Microsoft ziet af van een vijandelijke overname en zegt zich te bezinnen op andere overnames om de Google-hegemonie te doorbreken. Analisten zien echter nog mogelijkheden voor een overname van Yahoo door Microsoft. Dat Ballmer zijn bod intrekt in een openbare brief zou een tactische zet zijn, om Yahoo-aandeelhouders te overtuigen van Microsofts goede bedoelingen. Als het Yahoo-aandeel lager staat, zal Microsofts bod alsnog aanlokkelijk kunnen klinken. Vermoedelijk daalt het Yahoo-aandeel nu het miljardenbod van tafel is: in februari veerde het kwakkelende aandeel nog op van 20 naar 30 dollar.

Meer over de opname van Yahoo op nrc.nl/yahoo.