China praat met gezanten Dalai Lama

Shenzen. Vertegenwoordigers van de Chinese regering en gezanten van de Dalai Lama, de spirituele leider van Tibet, hebben gisteren gesprekken gevoerd. De bijeenkomst is de eerste tussen beide partijen sinds vorige maand gewelddadige protesten uitbraken tegen de Chinese aanwezigheid in Tibet. Een groep Chinese intellectuelen had in een brief aan de regering opgeroepen tot een dialoog met de Dalai Lama. Maar het was lang onzeker of het daadwerkelijk tot besprekingen zou komen want China stelt als voorwaarde dat de Dalai Lama ”stopt met het verstoren en saboteren van de Olympische Spelen in Peking”. De Dalai Lama ontkent betrokken te zijn bij de anti-Chinese protesten. Waarnemers zijn sceptisch over concrete resultaten van de dialoog; zij menen dat China vooral rust wil creëren in de aanloop naar de Olympische Spelen.