China bouwt in het geheim haven voor onderzeeërs

China bouwt op het eiland Hainan een haven voor onderzeeërs die kunnen worden uitgerust met, met kernkoppen geladen, lange afstandsraketten . De nieuwe basis van de Chinese marine ligt strategisch beter dan de huidige aan de tussen het Koreaanse schiereiland en de Chinese kust in geklemde Gele Zee. De nieuwe haven zou een directe bedreiging voor de huidige Amerikaanse dominantie kunnen zijn op de Zuid-Chinese zee.

De marinehaven bij de stad Sanya op het voor de Zuid-Chinese kust gelegen eiland Hainan is door het Britse defensieblad Jane’s Intelligence Review ontdekt op commerciële satellietbeelden. Het doorgaans goed geïnformeerd Jane’s zegt al sinds 2002 over militaire informatie te beschikken waarin sprake is van de bouw van de marinebasis.

De Nederlandse veiligheidsspecialist Ko Colijn bevestigt het bestaan van de marinehaven, op basis van de door Jane’s beschikbaar gestelde satellietbeelden. „De basis op de foto is vrijwel een kopie van de haven in de Gele Zee”, stelt Colijn. De bouw van dergelijk havens blijft volgens Colijn nooit geheim. „Uiteindelijk komt het uit.”

De haven op Hainan voor onderzeeërs die met nucleaire raketten kunnen worden uitgerust heeft vooral een strategische betekenis. „De haven in de Gele Zee is makkelijk af te sluiten. Op Hainan, waar de schepen direct op open zee varen en in diep water kunnen duiken, is dat veel moeilijker.”

Kernonderzeeërs worden volgens Colijn met name gebruikt om concurrerende grootmachten op afstand te houden. „Ontstaat er een crisis, zoals bijvoorbeeld rond Cuba in 1962, dan heb je altijd een onderzeeër achter de hand die een kernkop af kan vuren.” Onderzeeërs hebben in dergelijke situaties de voorkeur omdat ze in tegenstelling tot installaties op het land moeilijk zijn op te sporen en uit te schakelen.

De nieuwe haven voor onderzeeërs is volgens Colijn met name een signaal aan de Verenigde Staten. „Met een vloot van onderzeeërs hoeft China zich niet meer de les te laten lezen door de VS.” Volgens Amerikaanse inlichtingen bouwen de Chinezen momenteel vijf nieuwe onderzeeërs. China zou op het moment twee onderzeeërs in de vaart hebben.