Buffett wil meer gaan beleggen in Europa

Superbelegger Warren Buffett laat zijn oog vallen op Europese bedrijven. Vooral familiebedrijven. Deze maand zal de topman van de Amerikaanse verzekeraar en beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway vier Europese landen bezoeken om bedrijven uit te zoeken die hij graag wil hebben als ze te koop komen te staan. „Berkshire staat nog niet op het radarscherm van veel potentiële verkopers in Europa.”

Buffett, de rijkste man ter wereld, zei dat afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst van Berkshire Hathaway waarvoor 31.000 mensen naar Omaha waren gekomen. De 76-jarige beleggersgoeroe sprak samen met zijn vicevoorzitter Charlie Munger (84) op zaterdag meer dan vijf uur met zijn aandeelhouders en op zondag meer dan drie uur met journalisten. De macro-economische cijfers over groei en werkgelegenheid in de VS vielen mee vorige week, maar Buffett zei dat de Amerikaanse economie in zijn ogen toch in een recessie verkeert.

Volgens Buffett en Munger is de pijn die banken en andere financiële instellingen voelen als gevolg van de internationale kredietcrisis volkomen terecht. Ze noemden de crisis een bijproduct van een systeem dat bestuurders aanmoedigt alleen „mooie plaatjes te schetsen” en vinden veel van de problemen die banken hebben „buitengewoon verdiend”.

Buffett zei dat de banken nog lang niet alle pijn hebben gehad, maar dat niemand kan voorspellen hoe de banken nog moeten afschrijven op hun bezittingen. Ook hij zei niet goed te weten hoe hij de financiële instellingen moet waarderen.

Hoewel ze de reddingsoperatie voor de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns terecht vonden, vinden ze niet dat elke bank gered moet worden. „Kapitalisme zonder falen is als het christendom zonder hel”, zei Buffett. Voor Bear Stearns maakten ze een uitzondering omdat deze bank een grote hoeveelheid derivatencontracten had en andere banken mee had kunnen slepen in een faillissement.

Buffett en Munger denken wel dat het ergste van de kredietcrisis voorbij is voor de banken. Maar topman Jamie Dimon van JPMorgan zei dit weekend in een interview met de Duitse krant Die Welt dat „we nog lang niet klaar zijn met deze crisis” .