Beste show van Boom Chicago in vijftien jaar

Boom Chicago!

Comedy Last one to leave the planet, turn off the lights! door Boom Chicago, Leidsepleintheater Amsterdam. ****

Het gaat helemaal verkeerd met het milieu, dat staat vast. Maar er is ook een ander gevaar dat ons bedreigt. Al Gore, die een powerpointpresentatie gaat houden. Zo ongeveer laat zich samenvatten wat Boom Chicago de komende maanden te berde brengt in het eigen Leidsepleintheater in Amsterdam. Oftewel: een satiricus staat graag aan de geëngageerde kant van het maatschappelijk debat, als het maar niet saai wordt – want dat is in comedykringen nog veel erger dan het uitdragen van een verkeerde mening.

In een van de beste scènes in Last one to leave the planet, turn off the lights!, de nieuwe show van het Amerikaanse comedycollectief Boom Chicago, komt alles mooi samen. Het begint met een stoere stelling over het milieu op het projectiescherm. En dan dingen spelers en publiek daar telkens iets op af, zodat er ten slotte nog maar een heel zwak tekstje overblijft waarmee niemand het oneens kan zijn. The Dutch way, noemen ze dat hier spottend.

Boom Chicago doet al 15 jaar goede zaken in Amsterdam. Dat jubileum wordt gevierd met een razendsnelle aaneenschakeling van sketches over milieu en recycling. Een hogedrukshow, voor de helft volgens vaststaande teksten en voor de andere helft geïmproviseerd naar aanleiding van reacties uit het publiek. Vooral in dat laatste zijn deze vijf komedianten verbazingwekkend bedreven. Ze vragen de zaal (bijvoorbeeld) naar de stijl waarin de volgende sketch zich moet voltrekken. LA Confidential, riep iemand op de première-avond, waarna die scène dus prompt als een politieserie werd gespeeld. Ze kunnen zelfs een rap improviseren op trefwoorden uit de zaal.

Boom Chicago blinkt bovendien uit in een geraffineerd samenspel met internettoepassingen en ander audiovisueel vertier. In de teksten op het projectiescherm wordt net zo gehaaid geïmproviseerd als op het podium. En dat alles in een onverbiddelijk hoog tempo. Zodra de ene grap is gemaakt, kan de volgende nauwelijks een moment meer wachten.

Erg origineel is de titel van deze voorstelling niet. Maar verder is dit een van de beste shows die Boom Chicago in de afgelopen 15 jaar heeft opgevoerd.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder