Abchazië: 2 Georgische vliegtuigjes neergehaald

Abchazië, de separatistische regio in Georgië, claimt dat het gisteren boven zijn grondgebied twee onbemande Georgische spionagevliegtuigjes heeft neergeschoten. Georgië ontkent dat er zich een incident heeft voorgedaan.

De claim zal, ongeacht of deze op waarheid berust, de spanningen verder doen toenemen tussen het pro-westerse Georgië en Rusland, dat zich de afgelopen maanden steeds nadrukkelijker opstelt achter Abchazië. Moskou stuurde vorige week 1.500 militairen extra naar Abchazië, officieel om de Abchazische bevolking te beschermen tegen een Georgisch offensief. Tbilisi ontkent plannen voor een offensief en verwijt op zijn beurt Rusland dat het met zijn troepenopbouw Georgië onder druk zet om af te zien van de toenadering tot het Westen.

De Abchazische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Shamba, zei gisteren dat de neergeschoten „spionagevliegtuigen” een „bewijs zijn van Georgië’s agressieve bedoelingen jegens Abchazië”. Een Georgische regeringsfunctionaris zei in een reactie dat helemaal geen onbemande vluchten zijn uitgevoerd in het betreffende gebied.

Georgië ligt al jaren in de clinch met Abchazië dat, net als het naburige Zuid-Ossetië, een regio is die zich gewapenderhand heeft ontworsteld aan het Georgische gezag. Georgië is zelf verwikkeld in een langlopende ruzie met Rusland, waar het begin jaren negentig uit losbrak. Sinds Georgië steeds nadrukkelijker lonkt naar het Westen – vorige maand kreeg het land uitzicht op het lidmaatschap van de NAVO – voert Rusland zijn steun voor Abchazië en Zuid-Ossetië op. Rusland is fel tegenstander van uitbreiding van de NAVO tot aan zijn voordeur. Vorige maand knoopte Moskou ook officiële betrekkingen aan met Abchazië.

Twee weken geleden deed zich een vergelijkbare situatie voor als gisteren. Georgië beschuldigde Rusland van het neerhalen van een Georgisch verkenningsvliegtuigje. Moskou ontkende een vliegtuigje te hebben aangevallen. (Reuters, AP)