Aardbeienijs-terrine

500 gram aardbeien150 g poedersuiker300 ml Griekse yoghurt0,5 liter slagroom

Nodig voor dit recept voor yoghurt-aardbeienijs: een cake- of broodvorm met een inhoud van anderhalve liter en een ijsmachine of een metalen bakje.

Plaats de cakevorm in de vriezer om goed koud te laten worden. Klop driekwart van de slagroom stijf. Bedek de bodem en de zijkanten van de cakevorm met de slagroom en plaats de vorm terug in de vriezer. Bewaar de overgebleven slagroom afgedekt in de koelkast.

Maak de aardbeien schoon. Houd circa tien aardbeien apart voor de garnering. Giet 175 milliliter water in een sauspan en breng aan de kook. Los de poedersuiker erin op en kook tot een siroop. De juiste temperatuur van de siroop, 107 graden Celsius of 225 graden Fahrenheit, is belangrijk. Gebruik een thermometer die de juiste temperatuur aanwijst.

Controleer de juiste consistentie van de siroop bij gebrek aan een thermometer als volgt: laat een druppel siroop in koud water vallen. De siroop is goed als de druppel een draadje wordt. Doe de helft van de aardbeien met de iets afgekoelde siroop in een keukenmachine en maal de aardbeien in stukjes. Druk enkele malen op de pulse-knop. Roer aardbeien en siroop door de yoghurt. Schep dit mengsel in een ijsmachine of in een metalen bak. Zet de ijsmachine aan. Het mengsel in de metalen bak die in de vriezer wordt geplaatst moet regelmatig worden geroerd. De zijkanten zullen sneller bevriezen dan het midden. Laat het mengsel niet totaal bevriezen.

Snijd vijf overgebleven aardbeien, die niet voor de garnering bestemd zijn, in stukjes. Klop de rest van de ongeklopte slagroom stijf. Meng de stukjes aardbei erdoor. Spatel dit mengsel door het koude aardbeien-yoghurtmengsel. Schep dit mengsel in de cakevorm en plaats die in de vriezer om op te stijven. Haal de ijsterrine uit de vorm: dompel een mes even in heet water en snijd de ijsterrine langs de zijkanten los. Dompel de onderkant van de vorm heel even in heet water. Snijd de ijsterrine in plakken en garneer met plakjes aardbei.

Anne Scheepmaker

Morgen: Pasta met aubergine en walnoten

    • Anne Scheepmaker