‘Zorg dat je er een feestje van maakt’

Jurken die je gelukkig maken op een trouwerij. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 29-04-2008 / jurken van Louise van Lijnden en Irene Josephus-Jitta die zij hebben gekocht bij Jaap Rijnbende Krielen, Jorgen

Dit jaar trouwen twee dochters van Louise van Lynden (59), dus dient ook de moeder van de bruiden er goed bij lopen. Ze besloot couturier Jaap Rijnbende in Amsterdam aan het werk te zetten.

Twee dochters in één jaar?

„Als ik mocht kiezen, zou ik tegen een van de twee zeggen, wacht nog even een jaartje. Maar dat is niet aan mij.”

En waarom Jaap Rijnbende?

„We kregen zijn naam van een vriendin. En hij is geweldig, had mijn dochter de eerste keer in tien minuten staan. Ze is sportief, wilde geen tuttige jurk en vooral geen kant. We gingen lunchen en toen we terugkwamen had hij haar jurk getekend – met veel kant. En ze is een plaatje.”

Hij is eigenwijs.

„Op een leuke manier. Bij het huwelijk van mijn oudste dochter had ik kleding aan waarin ik me totaal niet gelukkig voelde. Dat is toch een smet op zo’n dag. Ik heb maatje 44, dus zei ik tegen Jaap dat ik een rok met een jas wilde hebben. Dat ging niet door. Hij heeft een jurk gemaakt en die zat in paskatoen al perfect. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik vond mezelf ineens mooi. Zelfs in de avondjurk die hij voor het feest heeft gemaakt.”

En voor het tweede huwelijk heeft u ook twee kledingsets besteld?

„Mijn andere dochter is een winterbruid, dus dat is een ander seizoen. En daarbij: ik kan bij mijn dochters niet hetzelfde aantrekken. Niet als moeder van de bruiden. Overigens heb ik een ontzettende hekel aan winkelen, het is heerlijk om alles in één keer te bestellen.”

Maar dat zijn prijzige dagen.

„Ik hou de rekeningen niet bij, maar ik schat dat de jurken voor mij en mijn dochters ongeveer 12.000 euro kosten. Mijn man zegt dat het meer is. Maar ik heb de schoenen niet meegerekend. Het is veel, maar ik ben nu al happy en daar gaat het toch om? Nee, ik doe dit niet nog een keer, maar ik heb gelukkig geen dochters meer over. En ik kan de kleding meerdere keren dragen. Mijn neef gaat dit jaar ook nog trouwen.”

Wat vindt u ervan dat uw dochters trouwen?

„Ik zie genoeg jongelui die niet trouwen en dat is ook prima, maar trouwen is weer helemaal terug. Vooral die jongens willen dat graag. En natuurlijk voegt het iets toe. Het is ontroerend om je dochter in een trouwjurk te zien. Maar ik weet niet of ik het zelf nog zou doen, als ik jong was. Ik ben 36 jaar getrouwd, en het zegt niets. Je moet nog elke dag aan je relatie werken. Je bent er nooit.”

Welke tip gaat u uw dochters meegeven?

„Blijven praten. En geniet van het leven, nu, op dit moment. Niet denken dat het nog wel komt. Zorg dat je er een feestje van maakt. Voor je het weet is het over.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem