Weer steun centrale banken voor geldmarkten VS en EU

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft in een gecoördineerde actie met onder meer de Europese Centrale Bank gisteren tientallen miljarden dollars ter beschikking gesteld aan de geldmarkten. Met de leningen willen de centrale banken de sluimerende kredietcrisis verder bezweren.

De Fed heeft de hoeveelheid noodreserves voor de maand mei verhoogd tot 150 miljard dollar (97 miljard euro). Eerder deze week verlaagde de Amerikaanse centrale bank voor de zevende keer op rij de belangrijkste rentevoet, deze keer met 0,25 procentpunt. De rente staat nu op 2 procent, een jaar geleden was dat nog 4,75 procent. Analisten denken dat de gisteren aangekondigde maatregelen van de Fed een signaal zijn dat verdere renteverlagingen voorlopig uitgesloten zijn.

Aanvullend op de maatregelen van de Fed, stelden de Europese Centrale Bank en de Zwitserse centrale bank respectievelijk 25 miljard dollar en 6 miljard dollar ter beschikking aan banken die dat willen.

Het rechtstreeks verstrekken van dollars aan Europese banken moet ook helpen het vertrouwen tussen banken onderling te vergroten. Banken kunnen zo hun reserves weer opbouwen en zijn daardoor beter in staat geld te lenen aan consumenten en bedrijven. Dat is nodig om de economische groei te bevorderen.

De Amerikaanse centrale bank kondigde ook aan slechte bedrijfsleningen te zullen accpepteren in ruil voor staatsobligaties. De voorwaarden waaronder banken hun ‘besmette’ obligaties kunnen inwisselen zijn al meerdere malen verruimd.