VN-rapporteur: stop op biobrandstoffen

Een totaal moratorium op biobrandstoffen is nodig. De grondstoffenbeurs in Chicago moet hedgefondsen die speculeren in landbouwproducten beter reguleren. En het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en rijke landen moeten een humaner systeem bedenken om arme landen hun schulden te laten aflossen. Want nu verkopen arme landen hun landbouwproducten op de internationale markt, terwijl de eigen bevolking verhongert.

De Zwitserse VN-voedselrapporteur Jean Ziegler noemt deze maatregelen noodzakelijk om de explosieve stijging van de voedselprijzen te doorbreken. „Er wordt genoeg voedsel geproduceerd om tweemaal de wereldbevolking te voeden. Maar het aantal mensen met honger stijgt juist”, zegt Ziegler in deze krant.

Volgens Ziegler – zijn mandaat loopt deze week af – zijn de oorzaken structureel: toenemend gebruik van landbouwproducten voor biobrandstof, speculatie, en de herstructureringen die het IMF de derde wereld oplegt. Ze zijn terug te voeren op „een oneerlijke wereldorde: rijke landen houden arme landen onder de duim”.

Ziegler, omstreden om zijn afwijkende denken over globalisering en uithalen naar de VS en Israël, ontkent niet dat de prijsstijgingen ook andere oorzaken hebben. Zoals hogere Chinese voedselimport, duurder transport door hoge olieprijzen, en misoogsten in Australië door klimaatverandering. Het EU-besluit dat 10 procent van alle brandstof in 2020 bio moet zijn, vindt hij „een misdaad tegen de menselijkheid”.

Zaterdag &cetera: pagina 15

Meer over voedselcrisis op www.nrc.nl/voedselprijzen