Televisie Voorkeur

1999 was het succesjaar voor Manchester United. BBC 1, 2.10-3.30u.

Actualiteiten

EénVandaag. (Onder voorbehoud.) Reportage over de Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland, waarmee natuurkundigen botsingen tussen deeltjes kunnen onderzoeken om de basiskrachten van het heelal te begrijpen. De LHC, die zo’n 100 meter onder de grond ligt en ongeveer 27 kilometer lang is, gaat deze zomer in bedrijf, maar is omstreden. Twee Amerikaanse wetenschappers vrezen een groot zwart gat, dat de wereld zal verslinden. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. Reportage over een begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) waar Duitse soldaten uit WOII begraven liggen. De graven worden door Nederlanders verzorgd. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Blauw bloed. Reportage over de vlucht van koningin Wilhelmina naar Engeland op 13 mei 1940. Met een reconstructie van haar reis en een interview met één van de mensen die haar destijds begeleidden van Den Haag naar Hoek van Holland, waar al zwaar gevochten werd. Ned.1, 19.35-20.15u.

Vranckx: Sri Lanka – Tijgers in het nauw. Op het eiland Sri Lanka bestaat sinds 2002 een staakt-het-vuren tussen regeringstroepen en opstandige Tamiltijgers, maar de regering is duidelijk van plan de Tijgers militair te verpletteren. Verslaggever Sandra Jordan ondervindt aan den lijve de brute kracht waarmee de regering Tamilgebieden te lijf gaat. Tegelijk is bij de Tamils de eenheid zoek, vroegere strijdmakkers staan elkaar nu naar het leven. België 2, 20.10-20.40u.

Spice Girls vertellen hun verhaal. Britse documentaire over de geregisseerde geboorte van deze meisjesgroep, verteld door de meiden zelf. Met bijzonder archiefmateriaal van hun auditie en eerste repetities. Het moordende schema en de druk van het succes worden uiteindelijk wel erg groot. De vrouwen kijken zelf met verwondering terug, want hoewel ze elkaar continu zagen, zijn ze slecht op de hoogte van elkaars wel en wee. Als Gerri plotseling de groep verlaat, blijkt ze bijvoorbeeld net als Mel C met eetstoornissen te kampen. De groep valt langzaam uit elkaar, maar de vriendschap blijkt zo hecht dat ze zich na tien jaar verzoenen. Ned.3, 21.15-22.20u.

Rondom tien. Een debat over de zorg in verpleeghuizen. Al jaren is het tobben met de kwaliteit. Er zijn miljoenen extra geïnvesteerd en het wemelt van de kwaliteitskeurmerken en protocollen. Maar beter lijkt het er niet op geworden. Met o.a. Piet den Uil (bekend van de ‘pyjamadagen’), directeur Ton Sol van het verpleeghuis Slotervaart, CDA-Kamerlid Jan de Vries, bezorgde familieleden, de verzorgenden Nadija en Houria en ex-verpleegkundigen. Ned.2, 21.08-22.00u.

Man Utd: Beyond the promised land. Sportdocumentaire over de Britse voetbalclub Manchester United in zijn meest succesvolle jaar, 1999. De club won niet alleen de Engelse landstitel, maar ook de FA Cup en de Champions League. BBC 1, 2.10-3.30u.

Kunst en cultuur

Brigitte Kaandorp: En vliegwerk. Registratie in twee delen van dit soloprogramma van cabaretière Brigitte Kaandorp. Zij zoekt haar weg tussen de verlokkingen van een vrijgezellenleven in Brazilië en de gelukzalige tuttigheid van het gezinsleven. Tweede deel op 10 mei. Ned.3, 20.25-21.30u.

Nacht van de Nederpop. De Nederlandse popmuziek bestaat 50 jaar, want in 1958 kwam de eerste Nederlandse rocksingle uit: Rock Little Baby of Mine van de Tielman Brothers. De Nacht van de Popmuziek staat daarom in het teken van de Nederpop. Met bijzondere liveregistraties, interviews en clips, ingeleid en van anekdotes voorzien door Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis. Ned.3, 23.20-3.05u.

Amusement

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje met gasten commentaar geven op het nieuws van de afgelopen week. Vandaag met columnist en voetbalvrouw Magali Gorré en schaker Jan Timman. Presentatie Harm Edens. Ned.1, 21.30-22.10u.

Raymann is laat. Met chefkok Herman den Blijker bij Tante Es, ‘wegmisbruikers’-presentator André van der Toorn in ‘Rood Wit Blauw’, Robert Eenhoorn, coach van het Nederlandse honkbalteam in ‘Op weg naar Beijing’ en muziek van Mother’s Finest. Ned.1, 22.10-23.00u.

Sport

EK Voetbal. Voorbeschouwing op het EK deze zomer in Zwitserland en Oostenrijk. Ned.1, 17.25-17.50u.