‘Taylor had 5 mld dollar’

De Liberiaanse oud-president Charles Taylor had tijdens zijn presidentschap (1997-2003) vijf miljard dollar op Amerikaanse bankrekeningen staan. Dat heeft hoofdaanklager Stephen Rapp van het Speciale Hof voor Sierra Leone in Den Haag gezegd tegen de BBC.

Taylor staat terecht op beschuldiging van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan tijdens de laatste jaren van de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002). Volgens Rapp gebruikte hij de winst van diamanten uit Sierra Leone om de rebellengroepen te bewapenen die plunderend, moordend en verkrachtend door het land trokken, en gebruikte hij die rebellen om meer greep op de diamantindustrie te krijgen. Tienduizenden mensen kwamen om in de oorlogen in Sierra Leone en Liberia.

Taylor ontkent de aanklachten en zegt geen cent te bezitten. Het hof, dat voortdurend in geldnood zit, betaalt zijn verdediging – à 70.000 dollar per maand.

Rapp zegt dat Taylor op verschillende momenten honderden miljoenen op bankrekeningen had staan. Tijdens zijn presidentschap zou op twee rekeningen bijna vijf miljard hebben gestaan. Rapp onderzoekt waar het geld is gebleven. Als Taylor schuldig wordt bevonden, wil hij het geld bestemmen voor de staat Liberia en slachtoffers in Sierra Leone.