Stukken uit collectie Rau op veiling Sotheby`s

Tien kunstwerken uit de collectie van verzamelaar en filantroop Gustav Rau worden in juli geveild bij Sotheby`s in Londen. Dat heeft het veilinghuis gisteren bekendgemaakt.

De ongetrouwde en kinderloze arts was de enige erfgenaam van het imperium van autobedrijven van zijn vader en de textielfabriek van zijn oom. Hij studeerde aanvankelijk economie, maar besloot later tropenarts te worden.

Na de dood van zijn vader verkocht Rau de fabrieken en ging hij als tropenarts werken in Zaïre, het huidige Congo. Hij stichtte een ziekenhuis in het bergdorp Ciriri, vlak bij de grens van Rwanda. Rau bracht gedurende zijn leven een unieke collectie van ruim achthonderd schilderijen en sculpturen bijeen, die samen een overzicht bieden van vijf eeuwen Europese kunstgeschiedenis.

In december 2001 droeg Rau een deel van zijn collectie over aan het kinderfonds van de Verenigde Naties Unicef. In 2002 is Rau, die al enige tijd kampte met een slechte gezondheid, overleden. De opbrengst van de werken die nu geveild worden, waaronder Franse, Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse meesters zoals Pierre Patel de oudere, Taddeo di Bartolo en Balthasar van der Ast, is onder meer bestemd voor dekking van de kosten van het ziekenhuis. De opbrengst wordt geschat op 2,5 tot 4,2 miljoen euro.