Stroom uit zonnepanelen wordt steeds goedkoper

Harry van der Laan meent met havo-natuurkunde te kunnen bewijzen dat regering en Tweede Kamer dom bezig zijn door zonne-energie te stimuleren (Opinie & Debat 26 april). Hij slaat de plank echter op vele manieren mis. De overheid betaalt 33 cent premie per kWh zonnestroom. De rest van de opbrengst voor de koper van de zonnepanelen (23 cent per kWh) bestaat uit uitgespaarde stroominkoop tegen kleinverbruikerstarief. De premie geldt slechts vijftien jaar, terwijl de zonnepanelen dertig jaar of langer meegaan. En een kWh kolenstroom koop je nu al niet meer voor de genoemde vijf cent, en zeker niet in de dagpiek (wanneer de zonnepanelen leveren), afgeleverd op de plek van verbruik. Laat staan in de komende dertig jaar.

Belangrijker is de denkfout: Van der Laan doet alsof deze regeling bedoeld is om de nu goedkoopste optie voor CO2-emissiereductie te stimuleren. Stroom uit zonnepanelen wordt echter razendsnel goedkoper en groeit wereldwijd met vijftig procent per jaar. In steeds meer gebieden wordt zelf opwekken van zonnestroom aantrekkelijker dan stroom kopen uit het net, en nog voor 2020 kan dat ook hier het geval zijn. Doel van de regeling is dan ook om ervoor te zorgen dat Nederland in de tussentijd niet achterop raakt in deze belangrijke ontwikkeling op de energiemarkt. Een prima investering in de toekomst dus.

C.J. van der Leun, Bunnik

    • C.J. van der Leun