‘Rabo betrokken bij fraude in VS’

De Rabobank is betrokken bij een groot belastingschandaal in de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om het ontduiken van belastingen door een groot aantal Amerikaanse bedrijven via door de Rabobank gefaciliteerde constructies.

Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, die heeft gesproken met een oud-werknemer van de bank, Joseph Insinga. Deze klokkenluider, die tot 2002 bij de bank werkte, heeft documenten waaruit zou blijken dat Rabobank een grote rol heeft gespeeld in het mogelijk maken van belastingconstructies die nu onderwerp van onderzoek zijn door de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS), de belastingdienst. Grote Amerikaanse bedrijven zoals General Electric (energie) en Merck (pharmacie) gebruikten de constructies om hun aanslagen te verlagen. Sommige constructies worden nu beschouwd als belastingontduiking en verschillende bedrijven hebben in verband hiermee al schikkingen getroffen met de IRS.

Een woordvoerder van de Rabobank bevestigt dat de bank onderwerp is van onderzoek in de VS, maar ontkent dat de bank constructies zou hebben ontworpen. Rabobank zou alleen „zijdelings betrokken” zijn als financier.

Volgens Insinga was de bank bij meer dan honderd transacties betrokken die voor minstens 1,46 miljard dollar aan belastingbesparingen hebben opgeleverd. Dat zou blijken uit een intern conceptrapport van de bank uit 2005. Rabobank zegt het te betreuren dat dit rapport nu op straat ligt, met name omdat de gegevens van klanten van de bank nu openbaar geworden zijn.

Rabobank is in 2004 door het Amerikaanse openbaar ministerie gedagvaard vanwege de betrokkenheid bij het belastingschandaal. Sindsdien werkt Rabobank naar eigen zeggen mee aan het onderzoek, dat volgens de bank onderdeel uitmaakt van een veel breder onderzoek naar belastingontwijking. Rabobank had echter al jaren niets gehoord en was in de veronderstelling dat de zaak gesloten was. Naast Rabobank zouden daarbij nog vele andere financiële spelers en transacties onderzocht worden.

De bank meldt in een schriftelijke verklaring op de website dat zij strenge interne gedragsregels kent. De Rabobank werkt altijd volgens „de hoogste integriteit-standaarden en laat zich niet in met activiteiten die bedoeld zijn om overheidsdiensten (zoals de fiscus) of anderen te misleiden”, aldus de bank op de website.