‘Positie rechters Pakistan op 12 mei hersteld’

Alle rechters die de Pakistaanse president Pervez Musharraf vorig jaar tijdens de noodtoestand heeft ontslagen, worden op 12 mei weer aangesteld. Dat heeft Nawaz Sharif, leider van de coalitiepartij PML-N, gisteren gezegd na drie dagen topoverleg met de Pakistaanse Volkspartij van Ali Asif Zardari, die de regering leidt.

De partijen leggen de heraanstelling van de rechters, onder wie voorzitter van het Hooggerechtshof Iftikhar Mohammad Chaudhry, per resolutie voor aan het parlement, waarin de twee partijen tezamen net geen meerderheid hebben. Zij verwachten dat de resolutie wordt aangenomen.

De positie van de rechters is de eerste test voor de eind maart aangetreden regering. „We begrijpen dat we deze coalitie tegen elke prijs in stand moeten houden”, aldus Sharif. „Door uit elkaar te gaan zouden we de dictatuur een nieuwe impuls geven.”

Musharraf ontsloeg de rechters volgens velen slechts om een volgende presidentstermijn veilig te stellen. Chaudhry had zich herhaaldelijk kritisch opgesteld tegenover de president, die toen tevens de leiding over het leger had. Het ontslag van de opperrechter leidde tot een protestbeweging van juristen en activisten en zijn heraanstelling kan Musharrafs presidentschap in gevaar brengen.

Sharif neemt deel aan de regering onder de voorwaarde dat alle zestig ontslagen rechters hun baan terugkrijgen. Zardari was daarover minder uitgesproken. Hij vreesde waarschijnlijk dat Chaudhry oude corruptiezaken tegen hem zou heropenen. De Volkspartij wilde de heraanstelling koppelen aan constitutionele hervormingen, waaronder een inkorting van de termijnen voor opperrechters. Chaudhry zou zijn baan terugkrijgen, maar meteen gedwongen worden ontslag te nemen. Ook moest Musharraf het recht ontnomen worden om de regering te ontslaan. De PML-N wilde volgens anonieme bronnen dat Chaudhry tot 2010 mag aanblijven.

De twee partijen hadden gezegd dat zij vóór 30 april een oplossing voor de rechters zouden hebben gevonden. Sinds dinsdag spraken Zardari en prominenten van de PML-N elkaar in Dubai, waar Zardari zijn dochters bezocht. (AP, Reuters, AFP)