Pastiche op punk

Dirk Limburg The Mighty Boosh, The complete BBC series 3 (import). BBC DVD, prijs 20 euro.

Wie voor het eerst iets ziet van The Mighty Boosh gelooft zijn ogen amper. Is het zondagochtend en is dit een op hol geslagen VPRO-serie? Nee dus. The Mighty Boosh is een Britse comedyserie voor volwassenen die uitgezonden wordt op de hier slecht te ontvangen zender BBC3. Soms waren afleveringen op BBC2 te zien, maar wie de serie wil leren kennen is aangewezen op dvd. Onlangs verscheen het derde seizoen.

Dat het lijkt op een kinderserie komt omdat de makers Julian Barratt en Noel Fielding zich in alles te buiten gaan. In de vormgeving, in de personages en in de verhalen. De decors zijn bordkartonnen knutselwerk, maar prachtig en speels. De kleuren zijn vaak even psychedelisch als de verhalen, waarin, naast de altijd in een jumpsuit geklede Vince, verder een slissende Indiase prins en diens gorillavriend een hoofdrol spelen. Van een sprekende junkierat, vliegende tapijten en persiflages als op de film Innerspace (met een miniduikboot door het lichaam) mag je niet raar opkijken.

Barratt en Fielding spelen zelf de hoofdrollen. Fielding is de glamrocker Vince Noir en Barratt de jazzliefhebber Howard Moon. Ze wonen samen in een flatje en zijn in de derde serie verkopers in een rommelwinkeltje. De bezoekers daar zijn iedere aflevering de aanleiding tot een nieuw avontuur.

In The Mighty Boosh weet je nooit wat er gaat gebeuren. Terwijl je nog probeert de in uitzinnige kostuums gestoken cast te bevatten, schakelt het verhaal al over naar een animatie met poppen of een tekenfilmpje. Die verhalen zijn altijd bizar, maar ergens toch wel logisch. Volgens iemand die redelijk onder invloed is.

Wat The Mighty Boosh graag doet is muziek maken. De ene keer, als Vince verkeerde punkvrienden krijgt, hoor je een pastiche op The Sex Pistols. De andere keer spelen ze bijna niet van echt te onderscheiden electropop.

Barrat en Fielding zijn een duo sinds ze in 1997 voor het eerst samenwerkten op het festival van Edinburgh. Via komiek en acteur Steve Coogan kwamen ze een paar jaar later bij de BBC, waar The Mighty Boosh eerst een radioshow was. In 2004 maakten ze de overstap naar tv.

Visueel is de serie een droom omdat alles – van verhaal tot rekwisieten en special effects – low tech en bijna ironisch is uitgevoerd. Iedere aflevering komt de volle maan even aan het woord: een gezicht vol scheerzeep door een rond gat gefilmd. Het lijkt wel een honderd jaar oude Franse film van Méliès, maar dan gemaakt door pillen slikkende Britten.

Dirk Limburg

The Mighty Boosh, The complete BBC series 3 (import). BBC DVD, prijs 20 euro.
    • Dirk Limburg