Overige Films

Madeline (Daisy von Scherler, 1998, Frankrijk/VS). Ouderwets hartelijke kinderfilm over 9-jarig weesmeisje dat op slimme wijze haar leuke, met sluiting bedreigde kostschool in Parijs weet te redden. BBC 1, 14.55-17.20u.

Missing Link (Ger Poppelaars, 1999, België/Nederland). Tweede speelfilm van Poppelaars werd met enige aarzeling als een kinderfilm gepresenteerd, bleek even sympathiek als charmant en onbeholpen en werd – ten onrechte – door het publiek zo’n beetje genegeerd. Doortimmerd scenario van Timo Veltkamp voorziet in ontdekkingsreizen op meerdere niveaus. Die van een 11-jarig weglopertje, op zoek naar zijn herkomst en het verleden van zijn moeder, voert ons uitgebreid naar de jaren vijftig. Met Tamar van den Dop, Thomas Acda, Johan Leysen. Ned.3, 15.00-16.25u.

La vita è bella (Roberto Benigni, 1997, Italië). Met de Grote Juryprijs van Cannes en een Oscar bekroonde tragikomedie over illusies als levensnoodzaak. Een joodse vader en zoon overleven Auschwitz door te doen alsof de Holocaust maar een spelletje is. Net 5, 18.20-20.30u.

Spy Kids 2: Island of the Lost Dreams (Robert Rodriquez, 2002, VS). In vervolgfilm zijn de kinderen gepromoveerd tot echte spionnen, zij het van de juniorafdeling. Vermaak voor het hele zin biedt een niet aflatende stroom van schattige of geinige technische snufjes en Steve Buscemi als de gekke wetenschapper, die op een afgelegen eiland nieuwe dieren uitvindt en en passant ook nog dingetjes om de wereld te vernietigen. Veronica, 18.35-20.35u.

Der Untergang (Oliver Hirschbiegel, 2004, Duitsland/Italië). Hitler keuvelend. Hitler huilend. De Führer als mens te midden van de puinhopen die hij heeft veroorzaakt. Regisseur Hirschbiegel maakte in essentie twee films. Een in de bunker, waar Bruno Ganz een oude dictator op sloffen speelt. En een buiten, waar de ondergang van nazi-Duitsland zich aan het voltrekken is. RTL 5, 20.02-22.55u.

The Matrix Reloaded (Andy & Larry Wachowski, 2003, VS). Vervolg op The Matrix combineert andermaal actie, sciencefiction, religie en filosofie, maar zo origineel als de virtuele wereld er eerst nog uitzag, zo versleten is de vormgeving nu al. De dialogen hebben vaak bar weinig toe te voegen aan het beeld. Met Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne. Veronica, 20.35-23.10u.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981, VS). Een der succesvolste Amerikaanse films aller tijden is een grootscheepse pastiche van de goedkope avonturenfilm uit de jaren dertig. Archeoloog Harrison Ford speurt in Egypte naar legendarische ark en is nazi-archeologen te slim af. BBC 1, 21.05-23.00u.

Jungle Fever (Spike Lee, 1991, VS). Genuanceerder dan in Do the Right Thing behandelt Lee de nauwelijks latente rassentegenstellingen in New York aan de hand van het overspel van een zwarte architect (Wesley Snipes) met zijn Italiaanse secretaresse (Annabella Sciorra). MTV, 22.00-0.30u.

In de schaduw van de overwinning (Ate de Jong, 1986, Nederland). Even academische als populistische oorlogsfilm die het gedrag van een naar Weinreb gemodelleerde Edwin de Vries afzet tegen dat van verzetsstrijder Jeroen Krabbé, die verdacht veel lijkt op de bekende Gerrit-Jan van der Veen. Opmerkelijke art direction van Jan Roelfs en Ben van Os laat Nederland beheerst worden door De Amsterdamse School. Ook met Linda van Dyck, Marieke van der Pol en Rijk de Gooyer. RTL 8, 22.30-035u.

The Matrix Revolutions (Andy & Larry Wachowski, 2003, VS). Derde en zwakste deel van vermaarde trilogie. Veronica, 23.10-1.30u.

The Ipcress File (Sidney J. Furie, 1965, Engeland). Michael Caine excelleert als geheim agent Harry Palmer in verfilming van bestseller van Len Deighton. Draait om achter het IJzeren Gordijn verdwenen geleerden. BBC 2, 24.00-1.45u.