Onrechtvaardige kosten kinderopvang [1]

Onder de kop `Kinderopvang is gewoon te betaalbaar` (Binnenland, 26 april) wordt gesteld dat de kinderopvang nog nooit zo betaalbaar is geweest als de afgelopen anderhalf jaar. Dat is misschien wel waar en met die grens van anderhalf keer modaal (65.000) zal ook niks mis zijn (hoe vaak moeten we het in Nederland nog meemaken dat basisvoorzieningen ingezet werden voor de rijkeren?). Dat neemt allemaal niet weg dat de kinderopvang onnodig duur is vanwege de inflexibiliteit / handigheid van de kinderopvangorganisaties en dat politici die markt ongepast veel vrijheid laten. Daar waar politici het wel waard vonden zich druk te maken voor parkeerregelingen op maat (betalen voor de tijd die je ook daadwerkelijk parkeerde) daar vinden ze dat blijkbaar niet nodig voor kinderopvang op maat. In de kinderopvang betaal je immers dagdelen, ook al hoeft je kind maar enkele uurtjes opgevangen. En die dagdelen zijn dan ook nog eens zo ingedeeld dat ze vooral gunstig voor de kinderopvangorganisaties zelf zijn. Weer zo`n typische vorm van verkapte overheidssteun.

    • Paul Ophey