Medewerkers

Hanne van der Woude (25) fotografeert roodharigen. Mannen, vrouwen, meisjes, jongens, soms hele gezinnen met rossig haar. In M een voorpublicatie uit haar deze maand verschijnende boek MC1R, vernoemd naar het gen dat mede verantwoordelijk is voor natuurlijk rood haar. Een krantenbericht waarin Britse onderzoekers voorspelden dat dit gen zou uitsterven, vormde drie jaar geleden voor Van der Woude de aanleiding om met haar project te beginnen. ‘Roodharigen hebben iets mysterieus, ze zijn vasthoudend en ze komen altijd op tijd’, zegt de fotografe na 150 roodharigen te hebben gefotografeerd. Zelf verfde Van der Woude haar haren altijd rood. Maar na de zoveelste ontmoeting met een echte roodharige besloot de fotografe tot een donkerbruin kapsel. ‘Mijn rood viel in het niet bij het echte rood. Ik had geen zin om nog langer een wannabe te zijn.’ beeld Edmonde van Laar

Peter van Dongen (42) tekende voor deze M het leven aan boord van het Indonesische passagiersschip de K.M. Ciremai. Het is de illustratie bij een reisverslag dat oud-correspondent Frank Vermeulen maakte, om op die manier een ander beeld van Indonesië geven. Die tekenopdracht was Van Dongen op het lijf geschreven. Want hij is bekend geworden met bekroonde stripboeken over de roerige tijd vlak na de oorlog in Indonesië, de bersiap-periode, Rampokan-Java (1998) en Rampokan-Celebes (2004). Die boeken zijn geïnspireerd op de verhalen die zijn Chinees-Indische moeder hem vertelde en vertelt. ‘Om me te documenteren, heb ik in 1992 en 1997 zo’n zelfde bootreis van Java naar Sulawesi gemaakt als de schrijver van het stuk. Ik kon dus uit ervaring tekenen’, vertelt hij. Grapje in de tekening in M is het kind dat zijn boek Rampokan-Java leest; het boek is in het Indonesisch vertaald. Hij illustreert ook de boekenbijlage van deze krant.

Hans van der Meer (53) reisde voor M naar Zwitserland en Oostenrijk om voetbalvelden te fotografen. Niet de stadions waar vanaf 7 juni om het Europees kampioenschap wordt gespeeld, maar de amateurvelden in de Alpen. Winderige velden met een houten keet waarin de spelers zich kunnen verkleden en slechts een handvol toeschouwer langs de lijn – het echte voetbal kortom. In Gothenburg, Winterthurm en Wenen exposeert Van der Meer deze zomer foto’s uit zijn recente boek Europese velden. Hij sluit niet uit dat deze reportage in M zijn laatste grote voetbalreportage is. Daarom is hij ook zo blij dat in het Oostenrijkse Graz vanaf 29 mei een groot overzicht van zijn werk te zien is, dat volgend jaar doorreist naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Die tentoonstelling maakt duidelijk dat hij zich niet alleen met voetbal heeft bezighouden. ‘Ik ben ook schapenfotograaf’, zegt hij. Voor de liefhebbers van Van der Meers voetbalfoto’s: op pagina 5 biedt M deze maand een foto van hem aan.

overig: AFP, AP, Pepijn Barnard, Hans van Blommestein, Corbis, Paulien Cornelisse, Gert Crum, Ad van Denderen, Paul Faassen, Jetty Ferwerda, Joep Habets, Marc Hijink, Hollandse Hoogte, Image Forum, Marien Jonkers, Simon Kuper, Alex MacNaughton, Anne Nederkoorn, Bart Nieuwenhuijs, Krijn van Noordwijk, Hans Ree, Joyce Roodnat, Maarten van Rossem, Stella Smienk, Jelmer Steenhuis, Peter Stigter, Floris van Straaten, Ellie Uyttenbroek, Frank Vermeulen, Sander Voormolen