Lezen we straks `William of Orange = pervert?`

Illustraties Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

`Jeanne D`arc=prostitute`, `Napoleon=Pervert`, en `Free Corsica`. Dat waren de teksten die twee Chinese mannen op de Franse vlag hadden gekalkt als protest tegen de pro-Tibetdemonstraties in Parijs tijdens de olympische fakkeltocht aldaar. Dit is exemplarisch voor het sterke anti-Franse sentiment dat nu onder de Chinese bevolking heerst en dat heeft geleid tot een oproep tot het boycotten van de Franse supermarktketen Carrefour. De topman van Carrefour, Jose Luis Duran, voelde zich daarop genoodzaakt in een interview met het officiële Chinese nieuwsagentschap Xinhua de Tibetaanse activisten te veroordelen die in Parijs de olympische fakkeltocht hadden verstoord. President Sarkozy probeerde de schade te beperken door snel de gehandicapte Chinese atleet Jin Jing uit te nodigen, uit wiens handen pro-Tibetdemonstranten de olympische fakkel hadden geprobeerd te ontfutselen. In dat opzicht is het moedig dat de Tweede Kamer na een initiatief van GroenLinks nu de Dalai Lama wil uitnodigen (Binnenland, 23 april). We lopen dan het risico dat men in China de straat op gaat met de leus `William (I) of Orange=pervert` en Nederlandse ondernemingen zouden in China in een kwaad daglicht kunnen komen te staan.

Persoonlijk vind ik het echter nogal selectief om enkel de Dalai Lama uit te nodigen en zou ik ook graag vertegenwoordigers van andere in China onderdrukte groeperingen uitnodigen. Ik denk daarbij aan de Oeigoerse zakenvrouw Rebiya Kadeer als vertegenwoordiger van de onderdrukte Oeigoerse moslimminderheid, die na haar recente vrijlating uit de gevangenis in China nu in de Verenigde Staten verkeert. Leden van de vervolgde spirituele organisatie Falung Gong mogen wat mij betreft niet ontbreken en graag zou ik iemand uitnodigen die de gevangengenomen mensenrechtenactivist Hu Jia kan vertegenwoordigen. De stad Parijs heeft de Dalai Lama en Hu Jia inmiddels tot ereburger verkozen. Dat was een prachtige daad en ik hoop dat in Nederland een moedige burgemeester opstaat die Chinese dissidenten tot ereburger durft te verkiezen.

Rens de Groot, Londen

    • Rens de Groot