kwesties@nrc.nl

De oproep om ervaringen met XTC te beschrijven heeft niet tot veel ontboezemingen geleid. Twee lezers reageerden en willen, om problemen te voorkomen, anoniem blijven. ‘Door xtc-ervaring is suïcide voorkomen.’
Illustratie Olivia Ettema Ettema, Olivia

Eng en gevaarlijk

Op zaterdag 26 april vielen bij mij thuis het NRC Handelsblad en de Viva op de mat. In de krant stond een artikel van Dick Swaab in over een verpleegster die XTC had gebruikt. Diezelfde verpleegster deed ook in dat nummer van de Viva haar verhaal.

Ik wil niet de wijsneus uithangen, aangezien ik geen neurobiolooog ben. Toch vind ik dat er wat dingen rechtgezet moeten worden.

Ten eerste gebruikte die verpleegster geen XTC-pillen maar MDMA kristallen, wat ook wel ‘pure XTC’ wordt genoemd. Hoewel deze drugs verwand zijn, hebben ze niet hetzelfde effect, en ook niet hetzelfde risico.

Ten tweede vond ik dat meneer Swaab wel wat sterker had kunnen benadrukken dat de verpleegster 4 liter water had gedronken gedurende een korte tijd. In dit geval waren het dus niet louter de drugs, maar ook de hoeveelheid water die voor haar problemen zorgde. Waar ik mij sowieso ontzettend over verbaasde is dat een verpleegster zoveel water dronk. Je zou toch verwachten dat zo'n iemand weet dat dit niet erg gezond is. Ook het feit dat ze niets had gegeten voordat ze de kristallen nam vind ik schokkend.

Verder wordt er gezegd dat deze verpleegster vanaf nu jongeren wil gaan voorlichten over de risico's van XTC. Dit spreekt het artikel van de Viva tegen. Hier zegt zij dat zij „niemand wil waarschuwen met haar verhaal, want wat haar overkwam gebeurt niet iedereen.”

Mijn ex-vriend gebruikte XTC en cocaïne zonder dat ik dit wist. Ik kwam er acht maanden nadat hij hiermee begonnen was achter via een vriend van hem. Onze relatie (al eerder een keer verbroken) is toen beëindigd omdat hij geen trek had in commentaar van mijn kant. Ik heb mij toentertijd verschrikkelijke zorgen gemaakt om hem. Ik had nachtmerries over de vreselijkste doemscenario’s. Ondertussen zag ik ook hoe hij vermagerde omdat hij niet at en sliep. Ook had hij last van depressies. Hij is echter altijd al een labiel persoon geweest. Zijn drugsgebruik verergerde dit. Zijn vrienden bleken ook drugs te gebruiken. Mijn ex-vriend en zijn vrienden zijn echter allemaal jongens met een gymnasiumdiploma die nu studeren aan de universiteit, ze hebben geen maatschappelijke problemen of iets dergelijks.

Ik vroeg mij af wat er dan zo aantrekkelijk was aan XTC dat ze dit allemaal gebruikten. Op een gegeven moment leek het wel alsof iedereen in mijn omgeving heel tolerant was tegenover XTC en ik de enige was die het zo eng en gevaarlijk vond. (Dat komt mede door de vele lessen Verzorging op school die zijn besteed aan de gevaren en risico's van harddrugs.) Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat ik het ook zelf wilde proberen. Onlangs heb ik op een dancefeest met diezelfde ex-vriend en een vriendin 1,5 pil genomen. Ik heb dit als zeer gezellig ervaren, en ook van de voorspelde depressie die de dagen erna zou komen had ik weinig last. Ik had die avond goed gegeten en heb elk uur één water of fanta gedronken.

Ik denk overigens wel dat dit misschien wat veel was voor een eerste keer, want op een gegeven moment werd ik even niet goed. Ik kreeg klam zweet op mijn gezicht, had last van braakneigingen en mijn ogen tolden waardoor alles om me heen wiebelde. Ik ben toen naar de wc's gegaan, maar kon niet plassen. De braakneigingen waren meteen weg. Ik ben op een bankje gaan zitten, heb rustig aan gedaan en me later prima vermaakt. Die vriendin had echter nergens last van, hoewel het ook haar eerste keer was. Mijn ex-vriend had 3,5 pil op en MDMA kristallen en voelde zich ook prima. Hij had de eerste keer ook 3 pillen gebruikt.

Klaarblijkelijk maakt het per persoon ontzettend veel uit hoe je lichaam reageert op XTC. Overigens mogen mijn ouders dit absoluut niet weten, omdat zij zich ontzettend zorgen zouden maken. Ik heb ondanks mijn 10 minuten durende "bad trip" nooit spijt gehad van deze ervaring.

18-jarige scholiere uit 6 Vwo

Suïcide

Eind jaren tachtig, op het einde van mijn studie, had ik een psychose gevolgd door een depressie. Na tobben, in de psychiatrie, volgde jaren trieste werkloosheid. Ik nam een paar keer xtc, en midden in een bloemenwinkel herontdekte ik de schoonheid en mogelijk geluk. Wist dat xtc grof was en prozac bleek subtieler. Ben inmiddels 15 jaar ‘clean’ en heb een goed bestaan opgebouwd. Door xtc ervaring is suïcide voorkomen.

A. B.

Aanbevolen

Over mijn ervaringen met XTC pillen kan ik u het volgende melden: ik heb in het verleden ettelijke XTC pillen van divers pluimage tot mij genomen. Daarbij is mij opgevallen dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan die meestal te herleiden zijn tot het percentage MDMA. Hoe meer MDMA hoe beter. Ik ben geloof ik nooit in coma geraakt en van geheugenstoornissen kan ik me ook niets herinneren. Niettemin lijkt mij een spaarzaam gebruik aanbevelenswaar-dig.

Spencer Brandsen

    • Spencer Brandsen
    • A. B