Knoestige wijn

Een busreis naar het Loiregebied. We zijn op weg naar een proeverij met veertien lokale wijnboeren uit Vouvray. In dit gebied maakt men witte wijn van de Chenin Blanc, een fruitige wijn met tonen van rijpe gele appels, peer, meloen en een minerale toets in de afdronk, alsof er een kiezelsteentje in heeft gelegen. De wijn bewaart men hier in grotten die zijn uitgehakt in de zachte tufsteen.

We worden dan ook ontvangen in een kathedraalachtige ruimte, feeëriek verlicht met neptoortsen. Er staan 14 tafeltjes in de grot met erachter 13 wijnboeren en 1 wijnboerin. Ze hebben allemaal verschillende kisten meegenomen. Het belooft een gezellige avond te worden.

Dit zijn echte wijnboeren, met net zo’n knoestige uitstraling als onze aardappeleters – alsof ze vergroeid zijn geraakt met hun wijnstokken. Eén boer steekt de kroon: een Obelix met een borst als een wijnvat die heel voorzichtig met een hand als een tros bananen zijn eigen Vouvray voor ons in glaasjes schenkt. Goddelijke wijn.

Ik probeer een praatje aan te knopen, maar krijg geen enkele reactie. Onze reisleidster Ellen, die mij in het Frans hoort klungelen, redt de situatie en geeft een beschrijving van wat ze in haar glas vindt: „Krachtig en zwoel tegelijkertijd, stuivend met veel fruitigheid, jeugdig fris maar met diepgang en complexiteit”. Langzaam vertrekt het gezicht van Obelix in een grijns: “Comme moi”. En hij schenkt nog eens in.

Toen er na afloop van het proeven een gigantisch feestmaal in een aanpalende grot werd geserveerd en alle wijnboeren hun beste jaargangen mousserende wijn opentrokken, voelde ik mij te gast in een Gallisch dorpje waar het die nacht nog lang onrustig bleef.

Roche Blonde ‘Christophe Gaudron’ 2006, €9,75, via wijnhandel Henri van Iersel Waspik, www.ierselwijn.com

Château Gaudrelle 2003 €11.00, De wijnwinkel Amsterdam, www.wijnwinkel.com

Domaine du Clos de l´Epinay 2006 € 9,20, CCI Wijnen Lelystad, www.cci-wijnen.nl

Deze droge wijnen zijn spannende begeleiders van niet al te heftig gekruide aziatische maaltijden, sushi, milde kazen, quiches en hartige taarten.

Menno Simon

mennosimon@nrc.nl

    • Menno Simon