KLEINE MEIREI

De maand mei is door een van de weinige voetballende dichters uit de Nederlandse literatuur, Herman Gorter, beschreven als een jonge vrouw in zijn gedicht Mei. ‘Wie was ze? Van de twalef zusters één’, schreef hij, en wel: ‘De liefste, blondste, ja de kleine Mei.’ We gaan niet poëtisch doen, maar omdat deze maand bijna symbool is voor alles wat komen gaat, uitbottende knoppen, eieren die net gelegd zijn – ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, zoals Gorter zijn beroemde meigedicht begon – blikken we in dit nummer twee keer vooruit, naar wat komen gaat deze maand, en de volgende.

Om met dat laatste te beginnen: op 7 juni begint in Zwitserland, in Basel, het Europees Kampioenschap voetbal dat drie weken later zal eindigen in Wenen, Oostenrijk. Terwijl de media deze maand niet uitgepraat zullen raken met berichten over de topvoetballers, leek het ons een goed idee om onze lezers een beeld te geven van het alledaagse Alpenvoetbal van de amateurs in die landen. We vroegen fotograaf Hans van der Meer, die internationale bekendheid verwierf met zijn foto’s van Hollandse en Europese voetbalvelden, om in Zwitserland en Oostenrijk de ware amateurvoetballers in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Hij schreef er een prachtig essay bij. We vinden die foto’s zo mooi, dat we er één van aanbieden als M-kunsteditie. Maar daarmee zijn we er niet. We bieden ook een vooruitblik op een fotoexpositie over Hollandse roodharigen, van Hanne van der Wouden: zij maakte 150 dromerige portretten van roodharigen, die vanaf volgende week in het Fotomuseum Den Haag te zien zijn. Ook die foto’s vinden wij zo mooi, dat we er één tot lezersaanbieding hebben gemaakt.

En dan blikken we ook nog terug. Voormalig correspondent in Indonesië Frank Vermeulen maakte voor M een bootreis door de Indonesische archipel, om te noteren hoe het land de afgelopen tien jaar is veranderd. Hij doet dat op haast poëtische wijze. Wij werden er vrolijk van, zoveel mooie foto’s en artikelen – reden bijna voor een bescheiden rondedans, een kleine meirei.

    • Paul Steenhuis